livios logo

Banken moeten checklist voorleggen aan leningshoppers

Koppels die binnenkort op zoek gaan naar de beste woonlening, mogen rekenen op extra hulp. Kredietverleners zijn vanaf eind dit jaar namelijk verplicht om een standaardformulier voor te leggen. Daarop moet staan welke voorwaarden en verplichtingen vasthangen aan de lening.

Doel van het nieuwe formulier is om onaangename verrassingen te vermijden bij mensen die op zoek gaan naar een woonlening.


  

"Transparantie is cruciaal bij leningen. Banken moeten hun klanten grondig informeren over hun woonlening en de risico's die hierbij gepaard gaan"


  

Dat wetsontwerp keurde de ministerraad in december al goed op voorstel van vicepremier en federaal minister van Economie, Kris Peeters (CD&V). Nu gaf ook de Kamer groen licht.

Meer duidelijkheid, meer keuze

Doel van het nieuwe, gratis formulier is om onaangename verrassingen te vermijden bij mensen die op zoek gaan naar een woonlening. Zo komt het nog steeds voor dat een kredietverlener een aantrekkelijke rentevoet voorlegt. Maar tegelijk stijgt de kost van een brand- of schuldsaldoverzekering. Weg voordeel dus.

Het formulier moet het toekomstige woningeigenaars gemakkelijker maken om te vergelijken tussen verschillende aanbieders van woonleningen. 

Wat houdt dit precies in?

Wat moet er allemaal op het formulier staan? Om te beginnen alle kosten en voorwaarden die vasthangen aan de voorgestelde rentevoet. Rekeninghoudend met jouw financiële situatie en voorkeuren.

Maar je moet bijvoorbeeld ook meteen kunnen aflezen wat er gebeurt als je je lening voortijdig afbetaalt of als je met achterstallige betalingen zit. En waar je terecht kan in geval van financiële problemen.

Overgangsperiode

"Transparantie is cruciaal bij leningen. Banken moeten hun klanten grondig informeren over hun woonlening en de risico's die hierbij gepaard gaan", is Kris Peeters duidelijk. "Alleen zo kan de consument de beste keuze maken."

De kredietinstellingen krijgen nog eventjes de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe verplichtingen.

Bron: RTBF, De Standaard, Netto

 

Ga jij binnenkort leningshoppen? Lees dan ook:

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/banken-moeten-checklist-voorleggen-aan-leningshoppers/