livios logo

Banken strenger: 20 % eigen middelen bij woonlening

Wie vanaf eind mei wil (ver)bouwen of een woning wil kopen, moet zeker 20 % van de totaalkost met eigen middelen kunnen financieren. Voor een woning van bijvoorbeeld 300.000 euro zou dan 60.000 euro uit eigen zak moeten komen. De overige 240.000 euro kan je nog lenen bij de bank. Het is de Nationale Bank die de maatregel meteen wil opleggen aan alle kredietverleners in ons land. 

Voor een woning van bijvoorbeeld 300.000 euro zou dan 60.000 euro uit eigen zak moeten komen. De overige 240.000 euro kan je nog lenen bij de bank.


  

Meer schulden

De strengere voorwaarden komen er door de oplopende schulden bij de gezinnen, klinkt het bij de Nationale Bank. Vorig jaar was de schuldenberg zo’n 250 miljard euro groot, vijf procent meer dan in 2015. “Banken moeten opnieuw meer kapitaal opzij kunnen zetten”, valt te horen bij Greet Van Criekingen van BNP Paribas Fortis.

Deze maatregel moet daar mee voor zorgen. Want als er ooit een nieuwe economische crisis uitbreekt, moeten banken woningen verkopen om de schulden weg te werken. Doordat ze dan in een zwakkere positie staan, lopen ze groter risico om verliezen te maken.

De banken zelf gingen de laatste jaren bovendien ook onvoorzichtiger om met het toekennen van woonleningen, verklaarde gouverneur Jan Smets tijdens de voorstelling van het jaarverslag van de Nationale Bank. Al namen sommige banken al eerder hun voorzorgen. “Bij BNP Paribas Fortis passen we al jaren de 80/20-regel toe”, zegt Greet Van Criekingen aan onze redactie. “De achterstallen bij ons blijven daardoor zeer beperkt, tot 1 %. Onze gemiddelde quotiteit lag vorig jaar nog op 79 %, in lijn met de gevraagde cijfers.” 

Flinke slok op de borrel

Iedereen moet nu dus volgen. Ook al was de trend al een tijdje ingezet, voor toekomstige woonleners wacht vanaf mei een zekere grote financiële inspanning. Wat als zij niet de nodige eigen middelen kunnen voorleggen? De plannen bijstellen is een van de opties. Boven de 80 % lenen, zal enkel nog heel uitzonderlijk gebeuren, en die leningen zouden dan heel wat duurder worden: “Dan is het aan de banken om de voorwaarden zelf om in te vullen. Een duurdere lening vertaalt zich op verschillende manieren. Een hogere rentevoet is daar een van de waarschijnlijkste pistes”, geeft Van Criekingen nog aan. 

Alleszins zal een goed uitgewerkt budgetplan van extra groot belang worden zowel bij nieuwbouw, maar vooral bij grondige renovaties waar je ook nog eens rekening moet houden met de aankoopprijs van de woning.

Bron: VTM Nieuws

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/banken-strenger-20-eigen-middelen-bij-woonlening/