livios logo

Bedrag aan bouwleningen met 40 procent gestegen

BRUSSEL - Het bedrag aan bouwleningen dat vorig jaar bij de banken in België is opgenomen, is met meer dan 40% gestegen vergeleken met 1998.

Vorig jaar is voor een totaal bedrag van 710,8 miljard frank krediet opgenomen, tegenover 497,8 miljard in 1998. Volgens de Belgische Vereniging van Banken (BVB) heeft de forse stijging te maken met de historisch lage rentevoeten van vorig jaar. Het absolute dieptepunt werd bereikt in februari vorig jaar, maar ook de rest van het jaar bleven de tarieven behoorlijk laag. Dat maakt dat ook heel wat mensen ervoor hebben gekozen om hun bestaande (en duurdere) bouwlening te herfinancieren, door ze in één keer 'af te betalen' met een nieuw krediet (al dan niet met wederbeleggingsvergoeding) aan betere voorwaarden. Volgens de BVB zijn er vorig jaar voor een bedrag van 221,8 miljard frank aan hypothecaire kredieten geherfinancierd. Samen met het totale bedrag waarvoor vorig jaar nieuwe bouwkredieten zijn opgenomen, is ook het aantal opgenomen kredieten fors gestegen: met 35,2% tot 275.173. Het gemiddeld bedrag voor een lening komt daardoor uit op 2,58 miljoen frank.

Aanvragen

Het aantal aanvragen (niet te verwarren met aantal opgenomen of toegekende kredieten) voor een bouwlening of hypothecair krediet is vorig jaar met een kwart (24,6%) gestegen tot 304.365, goed voor een totaal bedrag van 836,1 miljard frank (+ 30,2%). Het gemiddeld bedrag van het aangevraagde krediet komt daarmee uit op 2,75 miljoen frank. De banken zijn de belangrijkste verstrekkers van hypothecaire kredieten: negen van de tien bouwleningen worden door een bank toegekend. Huisvestings- en hypotheekmaatschappijen halen 7,2% en verzekeraars 2,8%.

Het Belang van Limburg

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/bedrag-aan-bouwleningen-met-40-procent-gestegen/