livios logo

Belgen sluiten massaal woonkredieten af

De voorbije weken hebben de Belgen massaal woonkredieten afgesloten. Marktleider Fortis heeft de eerste twee weken van deze maand een verdubbeling vastgesteld van het aantal aanvragen. Ook bij de andere banken liep het storm. De reden is de historisch lage rentestand.

Fortis verwerkte de eerste veertien dagen van maart 4.400 aanvragen. Dat zijn 400 aanvragen per dag. In totaal goed voor een kredietbedrag van 310 miljoen euro. Hilde Junius van Fortis: “Het aantal aanvragen is met 100% gestegen. In functie van bedragen is het een stijging van slechts 76%. Dat komt omdat er ook een aantal herfinancieringen bij zijn, dat zijn klanten die omwille van de lage rente hun lening opnieuw komen plaatsen en bij die herfinancieringen is het bedrag uiteraard lager dan voor nieuwe kredieten.”

De stijging ten opzichte van 2002 is opmerkelijk, want 2002 was sowieso geen zwak jaar voor de woonkredieten. Toen was er al een algemene stijging van de markt met 20% ten opzichte van 2001.

Junius: “De populairste formule van woonkrediet is die met de jaarlijks aanpasbare rentevoet. Dat komt omdat de basisrente daar uitzonderlijk laag is en de mogelijke stijging beperkt is tot 3%. Dat maakt wellicht die formule nog aantrekkelijker dan de formule met vaste rentevoet.”

Ook bij de andere banken is er een opmerkelijke stijging van het aantal woonkredieten. Axa noteerde de eerste drie maanden een stijging van 50%. Elly Bens: “Ook het kredietbedrag stijgt. Dit jaar ziten we gemiddeld aan 86.720 euro per dossier, twee jaar geleden was dat 74.218 euro. Bij de formule op 30 jaar vast is het kredietbedrag zelfs 105.000 euro.”

Niemand kan voorspellen of de toeloop naar woonkredieten zal blijven aanhouden. John Romain van de Immotheker, een netwerk van onafhankelijke kredietadviseurs: “Ik heb geen glazen bol, maar de rente op lange termijn is nu terug aan het stijgen. De meeste banken hebben die stijging deze week onmiddellijk doorgerekend in de kredieten. Als de onzekerheid in Irak blijft aanhouden en de beurzen weer klappen krijgen, kan de rente misschien nog verder dalen. Maar dat kan niemand voorspellen.”

Bron: Het Belang van Limburg, 27 maart 2003

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/belgen-sluiten-massaal-woonkredieten-af/