livios logo

Betaalbaar bouwen anno 2014: een utopie?

Denk niet enkel aan de kostprijs van het bouwen zelf, ook eventuele onderhoudskosten op korte en lange termijn spelen een rol.

Foto www.architectmarkbernaert.be
  

Bouwen is niet zomaar materialen op elkaar stapelen. Essentieel zijn ruimtegevoel en lichtinval.

Foto www.architectmarkbernaert.be
  

Bespreek alles grondig op voorhand met de architect. Zo sta je achteraf niet voor onaangename financiële verrassingen.

Foto www.architectmarkbernaert.be
  

Een van de hoofdthema’s van Batibouw is dit jaar betaalbaar bouwen en wonen. Maar hoe doe je dat nog anno 2014, nu de EPB-eisen blijven verscherpen? Twee weken na elkaar geven architecten in onze nieuwsbrief hun visie en praktische tips. Mark Bernaert uit Gentbrugge bijt de spits af. 

Hoe kan je met een ontwerp anticiperen op een beperkt budget?

“Het moet in de genen van het concept ingebakken zijn”, vertelt Mark Bernaert. “Bij bouwen is vooruitdenken van uiterst belang, al vanaf het eerste gesprek. Ik besteed al bij de eerste lijn voor een concept aandacht aan de wensen van de bouwheer en zijn beschikbaar budget.” 

Hoe groot is de impact van een beperkt budget op het niveau van de afwerking van een woning?

“Dit is uiteraard belangrijk, maar je mag niet enkel denken aan de kostprijs bij het bouwen zelf, ook de eventuele onderhoudskosten op korte en lange termijn spelen een rol. Bouwen is iets voor generaties en geen wegwerp. Je kan eventueel de afwerking faseren.” 

Zijn er bepaalde bouwtechnieken die zich beter lenen voor kleinere budgetten?

De sleutel om dit bouwtechnisch te realiseren is eenvoud. 

Waarop mag je zeker niet besparen?

“Bouwen is niet zomaar materialen op elkaar stapelen. Essentieel voor een mens zijn ruimtegevoel en lichtinval. Als architect moet je dit voortdurend indachtig zijn en kan je die meerwaarde creëren. Bespaar dus niet op een creatieve architect.” 

Wat is een haalbare kost per m² incl. btw voor een nieuwbouw?

“Dit is zeer afhankelijk van de omgeving, de bouwconjunctuur, de ondergrond, de keuze van bouwmaterialen,… Je kan uitgaan van zo’n 1200 €/m².” 

Waarom een sondering een must is voor elke nieuwbouw lees je in dit artikel. Een aangepaste fundering kan namelijk je bouwbudget snel doen oplopen. 

Sinds dit jaar leggen de strengere EPB-eisen een verplichte investering in hernieuwbare energie op. Is het nu moeilijker om bouwen betaalbaar te houden?

“Door deze eisen ben je verplicht te denken op lange termijn en dit is positief. Maar het vertaalt zich bij het bouwen wel in een grotere investering.” 

Drie gouden tips voor (ver)bouwers met een beperkt budget?

  • Open communicatie: bespreek alles grondig op voorhand met de architect. Elke onzekerheid of onduidelijkheid moet je vermijden. Zo sta je achteraf niet voor onaangename financiële verrassingen.
  • Laat de architect een totaaldossier opmaken inclusief lastenboek en meetstaat zodat je offertes op een juiste en neutrale basis kan vergelijken.
  • Het komt er op aan de essentie te zoeken voor ieder project. Uitzuiveren, verwijderen van overtolligheid, van bijkomstigheid.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/betaalbaar-bouwen-anno-2014-een-utopie/