livios logo

Betaalbaar bouwen: zo doe je het

Foto Egide Meertens
  

Foto Egide Meertens
  

Foto Pinterest Set/Interiors
  


  

Waar Mark Bernaert vorige week de klemtoon legde op eenvoud, zweert architect Egide Meertens vandaag bij een creatieve aanpak en slimme oplossingen om bouwen betaalbaar te houden. "Een klein budget is een uitdaging, geen beperking!" Ook een must voor iedereen die betaalbaar wil (ver)bouwen: onze Livios-infosessie op Batibouw!

Hoe anticipeer je met een ontwerp op een beperkt budget?

“Je kan de oppervlakte compact houden of efficiënt benutten met kostenbesparende, slimme oplossingen. Bijvoorbeeld een zitmogelijkheid of kasten inbouwen in het verlengde van een trap. Om het ruimtegevoel te bewaren in een compacte woning heb je verschillende opties: laat het plafond niet te drukkend overkomen en werk kasten zwevend los van de vloer. Ook een trap die overvloeit in een vide geeft een mooi resultaat.” 

Stel overbodige ruimtes in vraag

“Durf eventuele overbodige ruimtes in vraag te stellen zoals een grote inkomhal, tweede badkamer of dressing. En is dat kookeiland echt nodig? Een keuken kan je zo ontwerpen dat de functie koken 'verstopt' zit na het dichtschuiven van wanden. Je bespaart zo op budget en oppervlakte. Je keuken kan ook overvloeien in de zitkamer zonder zijn functie te verliezen. Soms voorzie je beter minder ruimtes met een iets grotere oppervlakte dan meer ruimtes met minder oppervlakte.” 

Spring creatief om met de bouwconstructie

Een andere manier om te besparen is creatief omspringen met constructie en bouwwijze. “Hoe ingewikkelder de bouwconstructie (overkragende vlakken, grote overspanningen, combinatie van diverse baksteenformaten, …), hoe duurder de uitvoeringskost. En soms hebben minder dure materialen meer karakter. Een houten plank met nerf heeft voor mij bijvoorbeeld meer cachet dan een volmaakte plank.” 

Hoe groot is de impact van een beperkt budget op het afwerkingsniveau van een woning?

“Bij een hogere afwerkingsgraad kan je maatwerk bijna niet vermijden. Het is dan ook duurder. Maar je kan de rollen omdraaien. Waarom niet de ruwbouwwerkzaamheden afstemmen op keukenmodules? Ook verfijning heeft zijn prijs. Zo is een terugspringende in te pleisteren plint bijvoorbeeld opmerkelijk duurder dan een watervaste te schilderen mdf-plint in opbouw.” 

Zijn er bepaalde bouwtechnieken die zich beter lenen voor kleinere budgetten?

“Afhankelijk van het ontwerp en het bouwterrein is prefabricatie goedkoper. Repetitie in het ontwerp en het respecteren van standaardisering zijn hierbij noodzakelijk.” 

Waarop mag je zeker niet besparen?

“Bespaar tijdens de werffase niet op isolatie, een vakkundige detaillering van de bouwknooppunten en duurzaamheid. En investeer voldoende in vorm en kennis.” 

Wat is een haalbare kost per m² voor een nieuwbouw?

“Met de medewerking van een opdrachtgever krijgen we woningen, exclusief keuken en badkamertoestellen, gereed binnen een afwerkingskost van 1.000 euro/m², exclusief btw. Een bouwbudget verschilt natuurlijk voor elke opdrachtgever. Zo hebben we al vaker ook woningen gebouwd met een afwerkingsgraad van 2.500 euro/m².” 

Sinds dit jaar leggen de strengere EPB-eisen een verplichte investering in hernieuwbare energie op. Is het nu moeilijker om bouwen betaalbaar te houden?

“Hernieuwbare energie rendeert op langere termijn. Het is niet gemakkelijk om deze investering te doen gelijktijdig met het bouwen van een woning.” 

Drie gouden tips voor (ver)bouwers met een beperkt budget?

  • Bekijk een beperkt budget niet als een gemis maar als een uitdaging. Je kan in elke fase in gezamenlijk overleg economisch denken.
  • Voor verbouwers: respecteer de bestaande structuur en probeer er geen nieuwe afgeborstelde woning van te maken.
  • Stel prioriteiten.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/betaalbaar-bouwen-zo-doe-je-het/