livios logo

BNP Paribas Fortis: “Rente heeft zijn dieptepunt achter de rug”

Foto BNP Paribas Fortis
  

De rente voor hypothecaire leningen stijgt opnieuw na het dieptepunt in 2010. Marktleider BNP Paribas Fortis verwacht met Batibouw dan ook geen rente-oorlog.

Foto BNP Paribas Fortis
  

Zoals de traditie wil, laten een aantal marktspelers de tarieven voor woonkredieten zakken naar aanleiding van Batibouw. "Dit jaar is dat eerder beperkt", weet Kim De Temmerman, Value Proposition Manager Lending BNP Paribas Fortis. “Voorlopig is er geen prijzenoorlog bezig en lijkt mij dit ook niet te verwachten voor dit jaar. Zeker niet nu de rente de jongste maanden gestegen is.”

Evolutie

Zonder over een kristallen bol te beschikken, hoe zien jullie de rente evolueren de komende maanden?

Kim De Temmerman: “Wij verwachten in 2011 een gestage stijging van de rente. Het dieptepunt was zeker en vast in 2010. Sinds enkele maanden stijgt de rente gestaag. Natuurlijk is de rente nog altijd lager dan voor de crisisperiode van 2008-2009. Voor wie een project plant, is het nog altijd een goed moment om te investeren, zeker als je dit combineert met de extra subsidiemaatregelen van de overheid."

Welke factoren zullen de rente vooral beïnvloeden?

Kim De Temmerman: "De rente is afhankelijk van de stijging of daling van de lange termijnrente. Een stijging van de rente hangt ook af van de speculatie tegen ons land op de financiële markten. De onzekerheid over een regeringsvorming kan een oorzaak zijn van stijgende rente op korte termijn."

Groene kredieten

Hoe zien jullie de groene leningen evolueren nu bijvoorbeeld de subsidies voor pv-panelen dalen?

Kim De Temmerman: "De verwachting is dat 2011 nog een zeer goed jaar zal zijn voor zowel korte termijn als lange termijn op vlak van groene kredieten. De groene kredieten zullen eind 2011 zeker een boost krijgen omdat vanaf 2012 niet langer een interestbonificatie voorzien is. Al hopen wij natuurlijk op een verlenging van de maatregel naar 2012 toe. Toch zullen groene investeringen en kredieten goed blijven scoren op het totaal van kredieten. Klanten kiezen nu eenmaal steeds meer voor een energiezuinige en duurzame oplossing voor hun woonhuis."

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/bnp-paribas-fortis-rente-heeft-zijn-dieptepunt-achter-de-rug/