livios logo

"Boomperiode bouwgrond gedaan"

De prijs voor bouwgronden is de laatste jaren spectaculair gestegen. Maar aan dat steeds hogere prijskaartje komt nu een einde. Dat beweert de Leuvense woonmarkteconoom Frank Vastmans in Trends.

Bouwgrondprijs gelinkt aan woningprijs

bouwgrond grond kavel

De prijs van een nieuwbouwwoning bestaat uit de bouwgrond en de bouwkosten.

Foto Blavier
  

De redenering achter die stelling? Vastmans linkt niet zozeer de factor schaarste aan 'de' bouwgrondprijs, maar wel de evolutie van woningprijzen. "Er is een relatie met de secundaire woningmarkt", aldus de econoom in Trends. "Beide zijn min of meer substituten voor elkaar: als nieuwbouw te duur wordt, zullen kandidaat-bouwers afhaken en op zoek gaan naar een bestaande woning. En omgekeerd. De prijs van een nieuwbouwwoning volgt dus in grote mate de prijsevolutie van een vergelijkbare bestaande woning."

Lage intrestvoeten, hogere prijzen

Realisatie Arkana Essen

Doordat de bouwkosten oplopen - onder meer door de strengere energetische eisen - verwacht Vastmans dat de bouwgrondprijs onder druk komt te staan.


  

Door de lage intrestvoeten van de afgelopen jaren beschikten kopers over een groter budget. Dat dreef op zijn beurt de woningprijzen de hoogte in. Bij nieuwbouw vertaalde zich dat in een hogere bouwgrondprijs. De bouwkosten bleven immers relatief stabiel, zo gaat de redenering.

Energieregelgeving

De rente staat momenteel echter zo laag dat een verdere daling bijna ondenkbaar is. "Bovendien staat op de klim van de bouwgrondprijzen nog een extra rem. Als gevolg van de stringentere regelgeving, vooral over energieprestaties, en de hogere kwaliteitseisen, zijn de constructiekosten aan het stijgen."

Dubbel onder druk

Trends vat het als volgt samen: "Het budget van kandidaat-kopers krimpt en tegelijk gaat een grotere hap ervan naar de bouwkosten. De bouwgrondprijs komt daardoor dubbel onder druk." En de sponsoring door mama en papa? Vastmans: "Ik heb nog maar weinig data gezien waaruit blijkt dat die eigen inbreng gigantisch gestegen is."

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/boomperiode-bouwgrond-gedaan/