livios logo

"Bouw van nieuwe huizen op historisch laag niveau"

Belgen lenen steeds later voor een woning. Bovendien kwamen er nog nooit zo weinig nieuwe huizen bij. Een historisch laag niveau. Dat stelt de Vlaamse Confederatie Bouw in een persbericht.

Appartementen nemen de bovenhand

Nooit werden minder nieuwe huizen vergund.

Foto Campus POV
  

Confederatie Bouw vergeleek de cijfers van de eerste vijf maanden dit jaar met die van dezelfde periode tussen 2008 en 2014. Resultaat: nooit werden minder nieuwe huizen vergund. Het aantal toekenningen daalde met maar liefst 17 %.

Het zijn de appartementen die steeds populairder worden, vooral in de stad. Dat lezen we op zijn beurt in De Tijd. Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar waren appartementen goed voor 60 % van het totale aantal bouwvergunningen.

Twintig jaar geleden golden die cijfers nog voor huizen. De steeds strengere normen in de bouw zorgen ervoor dat de prijs voor een nieuwbouwhuis tegenwoordig 20 % hoger ligt, schrijft de krant nog.

Lenen op oudere leeftijd

Bovendien lenen we steeds later. In 2006 bedroeg het aandeel van 18- tot 34-jarigen die een hypothecaire lening zochten nog 43 %, zegt Confederatie Bouw. Dit jaar is dat nog maar 35 %. 

Vreemd volgens de Confederatie, want de hypothecaire rentes blijven zeer laag. Ze zoeken dan ook een verklaring in de te hoge eigen inbreng die de banken verwachten van toekomstige woningeigenaars.

Renovaties status quo

Wat de woningrenovaties betreft, veranderde er niet zo veel. In de eerste maanden van 2015 daalde het aandeel grondige renovaties met stedenbouwkundige vergunning met 2 % in vergelijking met een jaar voordien. De kleinere niet-vergunde woningrenovaties zitten niet in deze telling.

De Vlaamse Confederatie Bouw hoopt dat "de Vlaamse regering op korte termijn de momenteel opgelegde eigen inbreng bij een hypothecaire lening zal kunnen verlichten, met name door een deel van de eigen inbreng te verzekeren."

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/bouw-van-nieuwe-huizen-op-historisch-laag-niveau/