livios logo

Bouwen en premies in 2016: wat je zeker moet weten

Een nieuw jaar betekent ook vaak nieuwe regels. En dat is niet anders als je een huis gaat bouwen of renoveren in Vlaanderen in 2016.

Maar wat houdt dat in voor jouw portemonnee? Wat verandert er op het vlak van energiepremies en belastingverminderingen? En aan welke (energie-)eisen moet je dit jaar verplicht voldoen als je een nieuwe woning bouwt? 

1. Premies voor bestaande* woningen

Tijdens de eerste zes maanden van 2016 loopt het huidige premiesysteem verder. Je krijgt een premie van je netbeheerder als je je dak, vloer of muren isoleert, oude beglazing vervangt of een zonneboiler of warmtepomp installeert. Een overzicht vind je hieronder.

Opgelet: in de tweede helft van 2016 zouden een aantal premies veranderen, waaronder die voor dakisolatie en isolerende beglazing. Maar tot op vandaag is hier nog geen definitieve beslissing rond gevallen. Eens het zover is, lees je het natuurlijk op Livios.be. De lopende premies zijn daarom ook enkel geldig voor eindfacturen tot 30 juni 2016. 

* De bestaande woning moet aangesloten zijn op het distributienet voor 1 januari 2006. 

na-isolatie spouw ecoparels eps

Tijdens de eerste zes maanden van 2016 blijft het lopende premiesysteem geldig. Vanaf de tweede helft van het jaar zouden een aantal premies veranderen, waaronder die voor dakisolatie en isolerende beglazing.

Foto Isowit BVBA
  

isolatietermen

Om de R-waarde te berekenen, moet je twee dingen weten. Hoe dik je isoleert en de lamda-waarde van het materiaal.


  

isolatie dak spouw zoldervloer glaswol alutape wand

De belastingvermindering op dakisolatie blijft nog minstens tot eind 2016 behouden.

Foto Isolteam
  

energie huis besparing verbruik groene groen epc epb

Bouw je vanaf dit jaar een nieuwe woning? Dan mag je E-peil nog hoogstens 50 bedragen. Doe je zelfs veel beter, dan brengt dat op, op verschillende manieren.


  

vloer kurkvloeren

Ook de maximale U-waarde (die de hoeveelheid doorgelaten warmte bepaalt) van een aantal constructieonderdelen zal naar beneden gaan.

Foto Santana
  

ventilatie

Ook nieuw vanaf 2016: het verplichte ventilatievoorontwerp én -prestatieverslag.

Foto Renson
  

traphal samen

Ga je verbouwen? Vergeet dan niet dat ook hier een aantal dingen veranderen.

Foto Verelst Renovatie
  

 

  WAT?  HOEVEEL?
1. Dakisolatie via aannemer 6, 7 of 8 €/m² (R-waarde minstens 3,5; 4,0 of 4,5 m²K/W)
2. Dakisolatie doe-het-zelf 3, 3,5 of 4 €/m² (R-waarde minstens 3,5; 4,0 of 4,5 m²K/W)
3. Na-isolatie buitenmuur via aannemer 15 €/m² (R-waarde minstens 2,0 m²K/W)
4. Na-isolatie spouwmuur via aannemer 6 €/m² (conform STS 71-1, een kwaliteitskader van de overheid)
5. Vloerisolatie via aannemer 6 €/m² (R-waarde minstens 1,2 m²K/W)
6. Hoogrendementsbeglazing via aannemer
  • Bij vervanging enkel glas: 12 €/m² (U-waarde max 1,1 W/m²K)
  • Bij vervanging enkel of dubbel glas: 15 €/m² (U-waarde max 0,8 W/m²K)
7. Warmtepomp via aannemer Premie van max 1.700 € (hangt af van het type)
8. Zonneboiler via aannemer 550 €/m², max 2.750 €, max 50 % factuur
9. Combipremie nieuwe ramen en muurisolatie via aannemer
  • Bij raamvervanging enkel glas: 48 €/m² (Ug-waarde max 1,1 W/m²K, Uw-waarde 1,7 W/m²K), max 1.680 euro
  • Bij raamvervanging enkel of dubbel glas: 60 €/m² (Ug-waarde max 0,8 W/m²K, Uw-waarde max 1.7 W/m²K), max 2.100 euro
  • De premie voor muurisolatie blijft identiek
10. Extra voor beschermde afnemers 50 % verhoging op bovenvermelde premiehoogtes en maxima
11. Individuele condensatieketel voor beschermde klanten via aannemer 800 €

R-waarde? U-waarde?

Deze waarden zeggen iets over de isolatiewaarde van een bepaalde laag of constructieonderdeel. Al is dat wel wat simplistisch voorgesteld. Meer weten? Je leest er alles over in het artikel Kent u U al? De basics van het isolatiealfabet in een notendop.

Wie is mijn netbeheerder?

Je premies vraag je aan bij je netbeheerder. Die kent ze toe en betaalt ze uit. Je woonplaats bepaalt wie je netbeheerder is.

Energielening: financiering vooraf

Premies krijg je natuurlijk pas achteraf. Je moet je werken dus vooraf kunnen financieren. De Energielening helpt je daarbij. In 2015 kende de Vlaamse overheid 4.300 energieleningen toe.

2. Belastingvermindering voor dakisolatie blijft

De belastingvermindering van 30 % op investeringen in dakisolatie blijft nog minstens tot eind dit jaar bestaan. Hiermee kan je maximaal 3.070 euro fiscaal voordeel opdoen (voor aanslagjaar 2017).

De vereisten? Je woning moet bij de start van de werken minstens vijf jaar oud zijn. Het gebruikte isolatiemateriaal moet een R-waarde hebben van minstens 2,5 m² K/W. En een aannemer moet zich ontfermen over de werken.

3. Maximum E-peil nieuwbouw: E50

Vanaf dit jaar ligt de E-peilnorm voor nieuwbouwwoningen op 50 en niet meer op 60. In 2018 wordt dat E40. En in 2020 E35. Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal (= maximaal E30) zijn.

E-peil?

Het E-peil is de energetische eindscore van je woning. Hoe lager, hoe energiezuiniger. Als jouw E-peil een pak beter scoort dan de wettelijke verplichtingen, heb je recht op onderstaande premie.

4. Beter dan E20? Premie!

Doe je het als nieuwbouwer veel beter dan de gevraagde E-peilnorm? Dan krijg je van je netbeheerder een globale premie. Hoe lager het E-peil, hoe hoger die premie. 

Voor bouwaanvragen vanaf 2016 krijg je een premie vanaf een E-peil van 20 of lager. Die bedraagt 1.800 euro en nog eens 50 euro per punt onder E20 voor huizen. En 800 euro en nog eens 30 euro per extra E-punt voor appartementen. 

Eerder gebouwd of behoor je tot één van de uitzonderingen? Bekijk jouw situatie dan hier.

5. Beter dan E30? Korting op onroerende voorheffing

Bovendien levert een beter E-peil je ook een korting op je onroerende voorheffing op. Ook hier speelt het jaar van de bouwaanvraag mee. Hoe groter het kadastraal inkomen van je woning, hoe groter je korting.

Gaat je bouwaanvraag dus dit jaar pas uit? Dan krijg je 50 % korting bij een E-peil van maximaal E30 gedurende vijf jaar. Is dat E20 of minder? Dan valt je onroerende voorheffing zelfs voor vijf jaar weg. De vorige twee jaar moest je maximaal nog respectievelijk E40 en E30 halen. Een volledig overzicht vind je hier.

6. Strengere waarden ramen, vloeren, muren en daken

Als je vanaf dit jaar een vergunning aanvraagt of melding doet van een nieuwbouw, zal ook de maximale U-waarde (die de hoeveelheid doorgelaten warmte bepaalt) van een aantal constructieonderdelen naar beneden gaan.

Voor vloeren, muren en daken is dat vanaf nu een U-waarde van 0,24 W/m²K. Voor vensters is dat maximaal 1,50 W/m²K. Dit natuurlijk om de totale isolatiewaarde van de woning te verbeteren.

7. Nieuwe ventilatieverplichtingen

Laatste grote verandering in 2016 zijn de nieuwe verplichtingen rond ventilatie. Dien je pas dit jaar je bouwaanvraag in, dan zal je moeten zorgen voor een verplicht ventilatievoorontwerp en -prestatieverslag. 

Bron: Vlaams Energieagentschap (VEA)

 

Ga je verbouwen? Vergeet dan niet dat ook hier een aantal dingen veranderen:

En Brussel?

Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest veranderen er een aantal dingen in 2016:

Premielinker: altijd up-to-date

De overheid sleutelt geregeld aan het premiesysteem. Kom niet voor verrassingen te staan: check altijd onze Premielinker voor de laatste stand van zaken.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/bouwen-en-premies-in-2016-wat-je-zeker-moet-weten/