livios logo

Bouwen is ook een beetje (t)rouwen

De Batibouw-periode is traditioneel een periode vol woononderzoeken. De afgelopen weken stelden we al een aantal conclusies voor uit de onderzoeken van Reynaers Aluminium en Blavier. Deze week is het tijd voor deel twee: zien jongeren een (ver)bouw(ing) financieel zitten en wat doet een bouwproject met een relatie? Onze redactie haalde er de interessantste cijfers uit.

Relatietest

Het trendrapport van Woningen Blavier toont dat zeven op de tien ondervraagden de tijdsbesteding toch onderschatten, waardoor er vaak weinig tijd overblijft voor de partner.

Foto Terca - Desimpel
  

“Een op de drie jongere ondervraagden zegt dat diens inkomen nét volstaat om maandelijks rond te komen, en hij moet erg opletten hoe hij het besteedt.”

Foto Brainbox®
  

Een (ver)bouwproject brengt heel wat kopzorgen en dilemma’s met zich mee. Zeker als je zelf instaat voor de zoektocht naar en de controle van je bouwpartners, het in evenwicht houden van het budget en een vlotte opvolging van de werken. In combinatie met je werkleven en eventueel nog kinderen kan de stressmeter wel eens tilt slaan.

Het trendrapport van Woningen Blavier toont dat zeven op de tien ondervraagden de tijdsbesteding toch onderschatten, waardoor er vaak weinig tijd overblijft voor de partner. Gelukkig leidt dat in de meeste gevallen niet tot grote problemen. De helft van alle deelnemers aan het rapport geeft zelfs aan dat ze hun partner beter hebben leren kennen doorheen het (ver)bouwproject.

Hoe zorg je voor een vlotte opvolging van je project en dus ook minder stress? We zetten een aantal tips op een rijtje!

We kunnen genoeg lenen...

Naast een liefdestest, komt het er ook op aan om je budget zo goed mogelijk te beheren. En dat begint al bij het verkrijgen van een goede woonlening. Een of de vijf toekomstige (ver)bouwers vreest dat hij niet genoeg zal kunnen lenen. Maar bij amper een op de tien bleek dit ook daadwerkelijk een probleem te zijn achteraf. Vaak onterechte zorgen dus, zo lijkt. Al worden banken binnenkort mogelijk strenger als je niet over voldoende eigen inbreng beschikt.

... maar het afbetalen loopt niet altijd gemakkelijk

Dat budget een constante zorg blijft, komt ook voort uit de cijfers van Reynaers Aluminium. Vooral bij jongeren tussen 18 en 34 jaar: “Een op de drie jongere ondervraagden zegt dat diens inkomen nét volstaat om maandelijks rond te komen, en hij moet erg opletten hoe hij het besteedt.” Een op de drie zegt ook dat werkzekerheid cruciaal is en dat hij daarom bij zijn huidige job blijft. Een herkenbaar verhaal.

Toch blijkt dat bijna iedere jongere uit de enquête tot de helft van zijn inkomen zou besteden aan huur of afbetaling van de woning van zijn of haar dromen. Wat die droomwoning is? Acht op de tien zien zich wonen in een traditionele gezinswoning. Alternatieve woonvormen zoals kangoeroewonen of cohousing zijn volgens de cijfers nog niet zo populair. Een op de tien jongeren zou voor zo’n gedeelde woning kiezen.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/bouwen-is-ook-een-beetje-t-rouwen/