livios logo

Bouwen met beperkt budget: 6 praktische tips

Een huis bouwen, is quasi onmogelijk zonder een flinke spaarpot. Toch kan je vandaag met een beperkt budget nog een eigen woning neerzetten. Architecten Mieke Van Herck en Eric Houben geven graag enkele concrete tips.

1. Hou de constructie eenvoudig

Arkana houtskeletbouw houtbouw hout nieuwbouw


  

architect

Foto Livios
  

geld biljetten euro's munten


  

klusser istock foto klussen

Foto Livios
  

parket

Foto Brems doors
  

lift huislift

Foto thyssenkrupp Home Solutions
  

Volgens Mieke Van Herck is de belangrijkste factor voor een budgetvriendelijke woonst een eenvoudige constructie. "Ongeacht welke bouwmethode je verkiest, bijzonderheden in de constructie vragen een meerkost. Hou hier rekening mee."

"De bouwer kiest de bouwmethode", zegt Eric Houben. "Als je nog bij je ouders inwoont, of de huurprijs van de huidige woonst kunt combineren met de aflossing van de lening, dan kan je je permitteren om te kiezen voor langzaam en wat goedkoper. Soms is een snelle actie noodzakelijk en dan zijn termijnen belangrijker dan bedragen. Ieder moet dit voor zichzelf uitmaken."

Het is algemeen geweten dat grotendeels geprefabriceerde systemen sneller recht staan dan een handgebouwde woning. Toch kiest de overgrote meerderheid volgens Houben nog voor een traditionele bouwmethode, omdat daarmee de mogelijkheden tot individualisatie vrijwel onbeperkt zijn.

2. Creëer een compact volume

Het is vanzelfsprekend dat een beperkt budget implicaties heeft voor de afmetingen van je woning. "Het komt erop aan om het compacte volume zo goed mogelijk te benutten en in te delen", zegt Mieke Van Herck. Rekening houden met de oriëntatie van de woning is belangrijk om zo veel mogelijk te kunnen genieten van binnenvallend daglicht.

Ook Eric Houben ziet de afmetingen van de woning als de meest bepalende factor. "Pas daarna spelen materiaalkeuze en de graad van afwerking een rol. Zo heeft het bijvoorbeeld weinig zin om geen klinken aan de binnendeuren te voorzien als de woning 5 m² kleiner had gekund. Daarom is een goed plan zo belangrijk."

De oppervlakte is recht evenredig met de kostprijs van de woning. Toch staat een beperkte oppervlakte volgens Eric Houben zeker niet onmiddellijk synoniem met een kleine woning. "Grote ruimtes kan je slim combineren, waardoor er toch weinig verloren ruimte is. Ook hieruit blijkt weer het belang van een goed plan: het is op termijn altijd winstgevend om daar iets meer tijd voor uit te trekken."

3. Bewaak je budget

Maak op voorhand een gedetailleerde budgettering op. Bepaal je maximumlimiet en hou de kosten bij van de verschillende fases van het bouwproject, zoals de ruwbouw en de afwerking. Lijst de prijzen van de diverse materialen en technieken op. Zo heb je een goed zicht op alle kosten en kan je aan budgetbewaking doen. Zo kan je onvoorziene kosten ook makkelijker opvangen.

Eenmaal het optimale plan uitgewerkt is, komt het erop aan om keuzes te maken. Enkele tips van Eric Houben:

  • Een kleine aannemer kost merkelijk minder dan eentje met veel personeel. En met prijzen vergelijken is vaak veel geld te besparen.
  • Maak optimaal gebruik van de bijstand van je architect: zijn ervaring met aannemers en bouwmethoden zorgt er zeker voor dat je de goedkoopste combinatie zal vinden.
  • Eenvoudige maar tijdrovende werken kan je even goed zelf uitvoeren, wat vaak resulteert in een aangename korting bij de diverse onderaannemers. Goede afspraken zijn hier wel belangrijk.
  • Degelijke materialen hoeven niet extravagant duur te zijn. Kies niet steeds voor de allerlaatste trend. De kosten zullen lager zijn en je bent ook zeker van een degelijk uitgetest product.
  • Goedkoop is vaak duurkoop. Kies dus voor vakmensen. Zij weten waar het over gaat, zijn gemotiveerd en vragen een eerlijke prijs. Op termijn ben je daar het best mee geholpen. Discussies, ruzies en zeker gerechtelijke procedures kosten niet alleen veel geld, ze vergen ook veel persoonlijke energie.

4. Doe-het-zelf

Als je zelf van aanpakken weet en een beetje handig bent, kan je heel wat besparen op werkuren door sommige klussen zelf uit te voeren. Doe-het-zelven is volgens Mieke Van Herck inderdaad ideaal om de kosten te drukken. "Maar het duurt natuurlijk wel langer als je de klussen niet laat uitvoeren door vaklui. Daarnaast laat je moeilijke klussen best over aan ervaren werkmannen. Anders kom je toch duurder uit als je zelf uitgevoerde werken achteraf moet laten herstellen."

Eric Houben beaamt dat bouwers best enkel die werken uitvoeren die zij, familie of vrienden echt beheersen. "Zo niet loop je inderdaad het risico om veel tijd te verliezen én om een minderwaardig resultaat te verkrijgen. Waarvoor je met eventuele klachten dan weer nergens terecht kunt."

5. Bespaar waar nodig

Een aantal zaken kan je achterwege laten of voorlopig goedkoop oplossen en nadien makkelijk vervangen. "Bijvoorbeeld besparen op de vloeren", zegt Eric Houben. "Een voorlopige bekleding hoeft niet veel te kosten, een partij tweede keus kan misschien wel volstaan. Na enkele jaren vervang je dit systematisch door de definitieve afwerking. Dit is technisch niet moeilijk. Zo kan je samen met je architect meerdere alternatieven uitwerken die voor jou haalbaar zijn."

"Vaak zijn er twee badkamers voorzien, een kleintje en 'de echte'. Voorlopig kan je met een lavabo en een douche wel verder, zodat je de tijd krijgt om de badkamer van je dromen bijeen te sparen. Er wordt ook veel geld uitgegeven aan een keuken. Terwijl de combinatie van doe-het-zelf-kastjes met een degelijk werkblad tientallen jaren meegaat. Met het uitgespaarde budget kan je weer wat anders realiseren."

6. Bouw toekomstgericht

Tijdens de ruwbouwfase van je woning kan je de nodige voorzieningen treffen voor latere installaties die nu nog niet binnen het budget passen. Voorzie ook de nodige ruimte voor toepassingen die je later nog wil integreren. Denk aan een warmtepomp, zwembad, traplift, huislift, domotica,…

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/bouwen-met-beperkt-budget-6-praktische-tips/