livios logo

Bouwen tegen oud huis? Pas op: meerkosten!

Een bouwgrond op het oog? Of loop je al rond met concrete bouwplannen? Weet dan dat de fundering van de aanpalende woning - of het ontbreken daarvan - een impact kan hebben op jouw bouwbudget. Stefan Hallez van sleutel-op-de-deurbouwer Blavier vertelt hoe je onvoorziene meerkosten incalculeert en een financiële kater vermijdt.

Bij een onderschoeiing wordt de fundering onder de scheidingsmuur van de bestaande woning verder uitgediept.

Foto De Groot Funderingstechnieken
  

Woningen van voor 1970: verhoogd risico

Bij woningen van voor de jaren 70, is de kans groot dat ze over een beperkte fundering beschikken. Met alle gevolgen van dien als je ertegenaan bouwt. "Als je een meter diep moet uitgraven voor je eigen fundering, komt het aangrenzende perceel - dat minder diep gefundeerd is - helemaal bloot te liggen", verduidelijkt Hallez. "Dan zijn onderschoeiingswerken nodig om de stabiliteit te waarborgen. De kostprijs is afhankelijk van hoe diep en hoe dik je moet gaan, maar reken op 400 euro en meer per lopende meter."

Kelder mogelijk extra duur

Verzamel vóór de bouwwerken info over de fundering van de buren, de hoogte van het grondwater en de draagkracht van de grond.

Foto De Groot Funderingstechnieken
  

Worstcasescenario voor de kostprijs? "Als je aanbouwt en een volwaardige kelder wilt. Tegen een oud huis met beperkte fundering. Maar ook als je tegen een recente woning met een kruipkelder aanbouwt. Dan wordt een bouwput uitgegraven van drie meter diep, waardoor je het aangrenzende pand maximaal moet ondersteunen", aldus Hallez.

Hoe vermijd je verrassingen?

Blavier bouwt een honderdtal halfopen woningen en rijhuizen per jaar. "Wij werken proactief en doen indien nodig proefgravingen. Zo weten onze klanten op voorhand of er extra kosten zijn voor onderschoeiingswerken."
"Als je bouwt met een eigen architect en aannemer: wees hier attent voor! Anders duiken deze meerkosten pas op tijdens de bouwwerken." En onvoorziene kosten zo vroeg in je bouwtraject, kan je echt wel missen.

Fundering, grondwater, draagkracht

Daarom adviseert Hallez om zo snel mogelijk info te verzamelen. “Over de fundering van de buren, de hoogte van het grondwater en de draagkracht van de grond. Maar dat is niet altijd zo simpel. Van oude woningen zijn vaak geen funderingsplannen meer beschikbaar. En net daar is het risico het grootst. Een ingenieursbureau bepaalt de funderingen en structurele elementen ook altijd in functie van het ontwerp en de aanwezige elementen."

Plaatsbeschrijving? Onmisbaar!

Hallez sluit af met een gouden tip. "Onmisbaar als je tegen een woning aanbouwt: een degelijke plaatsbeschrijving. Dan is er achteraf geen discussie over eventuele schade. Een architect kan zo'n beschrijving opstellen, in samenspraak met de buren. Vergeet geen duidelijke foto's bij te voegen! Maar wie wil, kan de plaatsbeschrijving ook overlaten aan een bouwkundig expert. Of het zelf doen."

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/bouwen-tegen-oud-huis-pas-op-meerkosten/