livios logo

Bouwjaar 2011 in 10 wijzigingen

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens en nieuwe spelregels. Ook voor de bouwsector. Wat verandert er vanaf 1 januari 2011?

Btw op bouwgrond

Vanaf dit jaar betaal je 21 % btw op de bouwgrond bij de aankoop van een nieuwbouwappartement in plaats van 10 % registratierechten. Een Europese eis, die een woning al snel 10.000 euro duurder maakt. Toch zijn er enkele achterpoortjes om hieraan te ontsnappen. Lees ’21 % btw op grond vermijden’.

Invloed koudebruggen op K- en E-peil

De epb-verslaggever moet voortaan ook letten op koudebruggen voor de berekening van het E- en K-peil.


  

De epb-verslaggever moet voortaan ook koudebruggen of de zogenaamde bouwknopen in rekening brengen voor de opmaak van het K- en E-peil. Dit zijn zwakke plekken in de bouwschil langswaar extra warmteverlies kan optreden, en die bijgevolg een invloed hebben op de energieprestaties van je woning. De berekening gebeurt via de speciaal door de overheid ontwikkelde software.

Daling premie zonneboiler

De fiscale aftrek voor de installatie van een zonneboiler gaat naar beneden. Wie er één installeert, kan daarvoor nog rekenen op een belastingvermindering van 40 %, maar niet langer op het plafondbedrag van 3.600 euro. Dit zakt naar 2.770 euro en bedraagt voortaan dus evenveel als de overige energiebesparende maatregelen van de overheid. Een uitzondering hierop is de installatie van zonnepanelen, waarvoor je nog altijd 3.600 euro krijgt.

De daling hoeft overigens geen ramp te zijn. Het plafondbedrag bereik je bij een investering van 6.925 euro. Voor deze som heb je al een uitgebreide installatie.

Daling groenestroomcertificaten

Ook dit jaar zakt de waarde van een groenestroomcertificaat. Wie dit jaar zonnepanelen in gebruik neemt, heeft nog tot juli recht op 330 euro voor elke 1.000 kilowattuur. Vanaf dan vermindert de prijs drastisch. Lees meer over 'groenestroomcertificaten'.

Geen fiscale aftrek muur- en vloerisolatie

Het is niet langer mogelijk om de kosten voor muur- en vloerisolatie fiscaal in te brengen. Tot vorig jaar kon dat nog voor 40 % van het investeringsbedrag.

Einde btw-voordeel

De tijdelijke btw-verlaging in de bouw behoort tot het verleden.

Foto Livingwood
  

De tijdelijke btw-verlaging in de bouw behoort tot het verleden. De federale regering voerde begin 2009 een tijdelijke btw-verlaging in op nieuwbouw en slopen en heropbouw om de financiële crisis te counteren. Wie nog hoopt om 6 % btw te betalen op een schijf van 50.000 euro (een voordeel van 7.500 euro), is eraan voor de moeite.

De gunstmaatregel van 6 % btw voor de sloop en heropbouw van een woning bestaat nog wel, maar is beperkt. De maatregel geldt niet langer voor het hele land, maar wel voor de zogenaamde 32 centrumgebieden:

- De stedelijke centra van Antwerpen, Charleroi, Gent, Oostende, Mechelen, Bergen, La Louvière, Sint-Niklaas, Seraing en Luik.
- Op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Brussel, Anderlecht, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek en Vorst.
- Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk, Hasselt, Moeskroen, Doornik, Verviers, Namen, Elsene, Ukkel, en Etterbeek.

Gas en elektriciteit duurder

Door de hogere federale bijdrage aan allerhande tarieven en fondsen stijgt de elektriciteits- en gasfactuur.

Foto gas.be
  

De facturen voor gas en elektriciteit stijgen dit jaar lichtjes. Reden is de hogere federale bijdrage die dient om onder meer sociale tarieven en het Kyotofonds te betalen. Voor een gezin met vier personen komt dit neer op een bijdrage van 18,4 euro of 4,19 euro meer op de elektriciteitsfactuur. Voor datzelfde gezin stijgt de aardgasrekening met 4 euro of 11,2 euro bijdrage voor dit fonds. Dat berekende energiewaakhond Creg.

Afschaffing anticrisismaatregelen werkgelegenheid

Een punt dat pas eind januari van kracht gaat, maar ongetwijfeld een grote impact heeft op de bouwsector is de afschaffing van de federale anticrisismaatregelen. Deze dienden om de impact van de crisis op de werkgelegenheid te verzachten en lopen af op 31 januari 2011. Het gaat onder meer over de collectieve arbeidsduurvermindering, het crisistijdskrediet, de crisisschorsing (een soort economische werkloosheid voor bedienden) en de crisispremie voor arbeiders.

Vertraging verplichte keuring riolering

De verplichte keuring van de aansluiting op de riolering gaat later dan gepland in voege. Omdat het dossier nog via allerhande adviesraden moet passeren, was de publicatie van deze wet in Het Staatsblad niet mogelijk voor 1 januari 2011. Deze zal mogelijk nog enkele maanden op zich laten wachten.

Vereenvoudigde registratie aannemer

Nog een plan dat door de administratieve mallemolen vertraging opgelopen heeft, is de vereenvoudigde registratie van aannemers. De registratie zou automatisch gebeuren bij de inschrijving van de bouwonderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Als de aannemer zich niet aan de spelregels houdt, kan een geschillencommissie de registratie weer intrekken en nadien ook weer verlenen. Totdat er geen KB verschenen is over de voorwaarden voor behoud of reactivering van het registratienummer, blijft de oude regeling gelden.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/bouwjaar-2011-in-10-wijzigingen/