livios logo

Bouwsprokkels: lagere btw, prijsdaling elektriciteit, ongecontroleerde premieaanvragen...

Mede dankzij de economische crisis is de bouwsector niet meer uit het nieuws weg te slaan. Een kleine verzameling bouwnieuws:

Prijsdaling elektriciteit


  

Elektriciteit wordt in december 2,5% goedkoper. De daling is een gevolg van de wereldwijde crisis waardoor de olieprijs naar beneden duikt. De verwachting van Electrabel is dat de prijs in de komende maanden nog verder zal dalen.

Ook gasprijs daalt, maar niet op je factuur

Ook de gasprijzen gaan in dalende lijn. Goed nieuws, alleen compenseert een stijging van de distributieprijs de daling. Door onder meer de aanleg van nieuwe leidingen gaat de distributieprijs met zo’n 15% de hoogte in.

BTW-verlaging in de bouw op komst

De federale regering werkt aan een btw-verlaging om de economie te doen heropleven. Ook de bouwsector zou in aanmerking komen. Er ligt een plan op tafel om op de eerste schijf van 50.000 euro die je moet betalen bij de bouw van een huis maar 6% btw te heffen. Nu is dat nog 21%. Hierdoor kan je 7.500 euro besparen.
Nog een ideetje is om de btw op energie (elektriciteit en gas) tijdelijk te verlagen. Ook het verlagen van andere heffingen op energie behoort tot de mogelijkheiden.

Bouwbarometer op laagste peil sinds 2003

Foto VCB
  

Uit cijfers van de Bouwunie blijkt dat 25% van de bouwbedrijven sinds de economische crisis minder werk heeft. Om de vier maanden geeft de Bouwunie de zogenoemde Bouwbarometer uit die peilt naar het sociaal-economische klimaat bij de Vlaamse bouw-kmo’s. Die staat nu op het laagste peil in vijf jaar.

De bedrijfsleiders van de Vlaamse Bouw-kmo’s zijn pessimistisch gestemd. 31 procent van de bouwbedrijven verwacht in de komende maanden minder werk, 49 procent krijgt nu al minder ondertekende offertes binnen. Klanten betalen minder vlot en de concurrentie verscherpt. Er heerst overal grote onzekerheid. 17 procent geeft aan dat ze door de huidige crisis al annulaties hebben gekregen van al bevestigde werken of offertes.

Een van de duidelijke tekenen dat het economisch minder goed gaat, is het toenemend aantal achterstallige betalingen. Maar liefst een kwart van de Vlaamse bouwbedrijven kampt met een stijging! Gelukkig zijn er ook enkele goede parameters. Het algemeen werkvolume (voornamelijk renovatie) en de tewerkstelling blijven op peil.

Controle bij amper 1 tot 5% premieaanvragers

Vlaams minister van Wonen, Marino Keulen (Open VLD) geeft toe dat premieaanvragen voor verbouwen en renoveren nauwelijks ter plaatse gecontroleerd worden. Amper 1 tot 5% van de dossiers wordt effectief nagekeken terwijl de norm 15% is. Het agentschap Wonen Vlaanderen kan de controles niet bijhouden omdat het aantal aanvragen de verwachtingen overstijgt.
"Die toevloed leidt tot een grote achterstand bij Wonen Vlaanderen, die nu de voorrang geven aan het wegwerken van de achterstand in plaats van controles uit te voeren ter plaatse. Er is simpelweg niet genoeg personeel om in 15% van de gevallen ter plaatse te gaan. Dit zou ten koste gaan van de factuurcontrole en de maandelijkse productie", legt Keulen in De Standaard uit. Tussen het aanvragen en goedkeuren van een premie mag in theorie maximaal drie maanden zitten. Die norm haalt Wonen Vlaanderen voorlopig dus niet.

Notaris mag testament met tekstverwerker opstellen

Foto Livios
  

Notarissen moeten niet langer een testament handgeschreven opstellen. De ministerraad heeft zopas een wetsontwerp goedgekeurd. Een testament neemt vaak meerdere bladzijden in beslag en dat vergt veel tijd voor de notaris om dit neer te pennen.
Ook wordt het moeilijk om verbeteringen aan te brengen als persoon in kwestie zich bedenkt. Als een burger een testament opstelt zonder tussenkomst van de notaris moet dit wel nog handgeschreven zijn. Het wetsontwerp wordt in het voorjaar van kracht.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/bouwsprokkels-lagere-btw-prijsdaling-elektriciteit-ongecontroleerde-premieaanvragen/