livios logo

Btw-aangifte bij nieuwbouw en renovatie

Op basis van je btw-aangifte controleert het btw-kantoor of je voldoende btw betaald hebt. Ten laatste drie maanden nadat je nieuwbouwwoning een kadastraal inkomen en nummer kreeg toegewezen, dien je een aangifte in bij het btw-kantoor van je gemeente. De aangifteformulieren vind je bij je bouwvergunning, anders moet je ze aanvragen bij het btw-kantoor van je gemeente.

Opgelet: sinds 20 augustus 2018 moet je de inlichtingen via een nieuw, vereenvoudigd formulier doorgeven. Als de uiterste indieningstermijn voor je btw-bouwaangifte nog niet verlopen was op 20 augustus 2018 en je de aanvraag nog niet hebt ingediend, moet je dat ook niet meer doen. Het model en de manier van indienen moeten nog vastgelegd worden, maar zodra de nieuwe formulieren beschikbaar zijn, zal de FOD Financiën je zelf het formulier bezorgen.

Foto Getty Images
  

Foto Porotherm
  

Wat bevat een aangifteformulier?

  • Opsomming van alle kosten.
  • Facturen.
  • Bouwplan.
  • Bestek (lastenboek).
  • (eventueel) verklaring dat je bepaalde materialen tegen gunsttarief verkregen hebt (vb. oude dakpannen).
  • (eventueel) verklaring van vrienden, kennissen, familie die je tijdens de bouw gratis geholpen hebben.

Na de aangifte

De btw-controleur kijkt of je genoeg btw betaald hebt en zal je eventueel ter verantwoording roepen. Als je hem niet kan overtuigen, betaal je verschuldigde btw-bedrag en een boete (10 tot 35 % van dat btw-bedrag). Je kan hier wel tegen in beroep gaan.

Wie mag je gratis komen helpen tijdens de bouw?

  • Iedereen, als hij daar een verklaring van invult.
  • Voor ouders, (schoon)broers en (schoon)zussen is een verklaring niet verplicht, maar voeg ze er toch voor alle zekerheid bij.
  • Op die gratis arbeidsuren moet je geen btw betalen.
  • Vraag hier gratis het modelcontract 'Verklaring hulp familie, vrienden ...' aan.

Btw-aangifte bij renovatie

Ook als je grote verbouwingswerken aan je bestaande woning uitvoert, zal je hiervoor een btw-aangifte in orde moeten maken. Voor deze werken moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen bij jouw stad of gemeente. Als zij deze vergunning afleveren, brengen ze meteen ook de btw-administratie op de hoogte. Daarvan zal je een formulier toegestuurd krijgen om de aangifte mee te doen.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/btw-aangifte-bij-nieuwbouw-en-renovatie/