livios logo

De registratierechten

De verkooprechten - heel vaak registratierechten genoemd - zijn de kosten die je betaalt bij de aankoop van een onroerend goed. Hoe hoger het aankoopbedrag, hoe hoger het schrijfgeld. Deze rechten verschillen in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Vlaanderen

Voor 1 juni 2018 sprak men van 'klein' en 'groot' beschrijf. De registratierechten bedroegen 5% van de verkoopwaarde bij een klein beschrijf en 10% bij een groot beschrijf. Sinds de zomer van 2018 werden de registratierechten hervormd en gold er een tarief van 7% als het ging om de enige woning en je er binnen de twee jaar introk. Omdat vanaf 1 janauri 2020 de woonbonus werd afgeschaft, zijn de registratierechten nu verlaagd van 7% naar 6%. 

Een overzicht: 

 • Het standaardtarief voor een gezinswoning zakt van 7% naar 6% op voorwaarde dat het om je enige woning gaat waar je binnen de twee jaar intrekt. Deze verhuistermijn is sinds juni 2020 opgetrokken van twee naar drie jaar en is van toepassing op alle koopovereenkomsten die afgesloten zijn sinds 1 juni 2018.
 • Voor tweede verblijven en investeringsvastgoed blijft het tarief 10%.
 • De 12.500 euro registratierechten die betaald werden op een vroegere aankoop en die van de nieuwe aankoop kunnen worden afgetrokken, worden geïndexeerd.
 • Als je een gezinswoning ingrijpend energetisch renoveert, betaal je maar 5% in plaats van 6% registratierechten.
 • Als je onroerend erfgoed koopt om er zelf in te wonen, betaal je maar 1% registratierechten op voorwaarde dat je binnen vijf jaar 6% van de aankoopprijs opnieuw investeert.
 • Als je een woning koopt met een maximale aankoopprijs van 200.000 euro, betaal je geen registratierechten op de eerste schijf van 80.000 euro en krijg je dus een korting van maximaal 5.600 euro.
 • Voor woningen of appartementen in de Vlaamse rand of in de kernsteden (Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde) krijg je deze korting bij een aankoopprijs tot 220.000 euro.
woningprijs


  

Huis geld


  

Wallonië

In Wallonië bedragen de registratierechten 12,5%. De rechten voor een derde woning werden sinds begin 2018 verlaagd van 15% naar 12,5%. Het tarief van 15% is dus afgeschaft.

In bepaalde gevallen geniet je van een verlaagd tarief van 6%:

 • Bij een bescheiden woning als het kadastraal inkomen maximum 745 euro bedraagt. Dit plafond kan steeds verhoogd worden voor gezinnen met veel kinderen (845 euro 3 of 4 kinderen ten laste heeft, 945 euro voor 5 of 6 kinderen ten laste zijn en 1.045 euro voor 7 of meer kinderen ten laste).
 • Als noch jij, noch je partner een ander onroerend goed bezit dan het aangekochte gebouw. Bovendien moet je als eigenaar de woning zelf bewonen.
 • Bij een aankoop op lijfrente betaal je 6% registratierechten op voorwaarde dat je de woning al minstens vijf jaar in gebruik had.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De registratierechten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedragen 12,5%. Een verlaagd tarief bestaat er niet.

Bij de aankoop van een woning geniet je van een vrijstelling op de eerste schijf van 175.000 euro. Dit levert je een korting op van 21.875 euro. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden:

 • De waarde van het onroerend goed mag niet hoger liggen dan 500.000 euro. Indien het toch om een hoger bedrag gaat, gelden de oorspronkelijke registratierechten van 12,5%.
 • De woning moet gekocht worden door een particulier die geen andere woning in volle eigendom bezit.
 • De woning moet binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelegen zijn.
 • Twee jaar na registratie moet de woning als hoofdverblijfplaats geregistreerd zijn en dit gedurende minstens vijf jaar.

Sinds 1 januari 2018 geldt er bij de aankoop van een bouwgrond ook een vrijstelling op de eerste schijf van 87.500 euro. Dit is goed voor een besparing van 10.937,50 euro. Hierbij geldt:

 • Binnen de drie jaar moet er een woning op de bouwgrond staan.
 • De woning dient de hoofdverblijfplaats te zijn.
 • De prijs van de bouwgrond mag niet hoger liggen dan 250.000 euro.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/de-registratierechten/