livios logo

Dossierkosten bij woonlening krijgen plafond

Het hing al een tijdje aan de lucht, maar minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) heeft dan toch finaal de knoop doorgehakt: de dossierkosten bij een hypothecaire lening mogen vanaf nu niet meer dan 500 euro bedragen. Een onderzoek van Spaargids.be stelde vast dat een aantal banken over dat bedrag gingen om een verlies aan inkomsten proberen goed te maken.

Vanaf 1 april ligt het plafond voor dossierkosten bij een woonlening op maximum 500 euro.


  

“Onaangename verrassing”

Minister Peeters vindt het alvast genoeg geweest: “Wie een lening afsluit, moet al heel wat eigen middelen inbrengen. Als daar nog eens hoge dossierkosten bij komen, is dat een onaangename verrassing. Door de dossierkosten wettelijk te plafonneren, brengen we ze terug tot een redelijk niveau.”

Wat verandert er?

Vanaf 1 april ligt het plafond voor dossierkosten bij een woonlening op maximum 500 euro. Dat wordt maximum 800 euro voor een combinatie van een overbruggingskrediet en een nieuwe lening.

Kies je voor een herfinanciering, dan mag de bank je maar de helft van de dossierkosten aanrekenen in vergelijking met je oorspronkelijke lening. Wil je een tweede herfinanciering binnen het jaar, dan betaal je dezelfde kosten als voordien.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/dossierkosten-bij-woonlening-krijgen-plafond/