livios logo

"Droomwoning moet steeds vaker wijken"

Dat nieuwelingen op de woningmarkt het almaar moeilijker krijgen om een woonlening af te sluiten, is al langer geweten. Daarom kiezen zij tegenwoordig sneller voor een bescheiden woning, om die dan te renoveren. De droomwoning, die moet nog ettelijke jaren wachten. Zo vernemen we via de Confederatie van Immoberoepen (CIB). Zij onderzochten grondig de jaarlijkse cijfers van de Centrale voor het Krediet aan Particulieren.

Door de strenge kredietvoorwaarden bij de banken, en het belang van een grote eigen inbreng, blijven meer en meer jongeren langer thuis wonen of moeten ze gaan huren.


  

Leningen onder de 15 jaar

Die trend ligt ook mee aan de basis van een andere conclusie van de CIB. Bijna de helft (44 %) van de verstrekte woonkredieten in 2015, waren leningen van 15 jaar of minder. Ook het feit dat de herfinancieringen piekten in 2015 en dat de banken nog steeds looptijden van meer dan 25 jaar schuwen, speelt hierin een grote rol.

Laatste vaststelling: we lenen op almaar latere leeftijd. Amper 2,6 % van de 18- tot 24-jarigen kreeg een woonlening in 2015. Bij de 25- tot 44-jarigen steeg dat aandeel sterk.

Een duidelijk signaal, volgens de CIB, dat jonge gezinnen en starters nood aan hulp hebben. Door de strenge kredietvoorwaarden bij de banken, en het belang van een grote eigen inbreng, blijven meer en meer jongeren langer thuis wonen of moeten ze gaan huren. De Confederatie pleit daarom ook opnieuw voor looptijden boven de 25 jaar.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/droomwoning-moet-steeds-vaker-wijken/