livios logo

Duurder bouwen door stijgende grondstofprijzen

Foto VCB
  


  

Slecht nieuws voor bouwers en verbouwers. Het prijskaartje gaat aanzienlijk toenemen. Reden hiervoor is de prijsstijging van 15 tot 30 % voor bouwmaterialen als staal en betonstaal.

Aannemers verwachten dat ook andere materialen snel duurder worden door spectaculaire prijsstijgingen op de grondstoffenmarkt, noteert De Morgen. Zo is momenteel de prijs van ijzererts, de basis voor staal, in één jaar tijd met 170 % gestegen. In die periode verdubbelde ook de prijs voor koper en werd aluminium 60 % duurder.

Leveranciers waarschuwen nu al voor stijgende prijzen van staal en betonstaal. De verwachting is dat je binnenkort ook meer voor glas, pvc-ramen, elektriciteit, verwarming, sanitair en keukens moet betalen. De stijging heeft onder meer te maken met de hogere petroleumprijzen.

Doorrekenen

Bouwunie verwacht dat handelaren de prijsstijging snel zullen doorrekenen. "We stellen vast dat er weinig tijd verloopt tussen de prijsstijgingen van grondstoffen en de doorrekening ervan. De prijzen zullen dus zeker nog voor de zomer opgetrokken worden. Als de staalprijzen zo omhoog blijven gaan, zal de bouw snel volgen."

Prijsherziening

Voor veel aannemers zijn de stijgingen een onverwachte last. Zij mogen voor de lopende projecten in de meeste gevallen niet meer terugkomen op de gemaakte prijsafspraken. De aannemer mag de tussentijdse prijsverhogingen niet doorrekenen en draait op voor de meerprijs van de materialen. Alleen als contractueel afgesproken is dat prijsherzieningen mogelijk zijn, kan hij een deel van de factuur doorschuiven. Zo'n clausule komt vooral voor bij overheidsopdrachten, maar niet bij de bouw voor particulieren.

Bekijk ook de Liviosrichtprijzen per rubriek die recent geactualiseerd zijn.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/duurder-bouwen-door-stijgende-grondstofprijzen/