livios logo

Een derde minder sociale leningen in 2015

Vlaams minister van Wonen, Liesbeth Homans, maakte het het afgelopen jaar een pak moeilijker om een sociale lening vast te krijgen. En dat toont zich ook duidelijk in de cijfers. Over heel 2015 werden 2.600 sociale leningen minder afgesloten.

Voor wie?

Vlaams minister van Wonen, Liesbeth Homans, maakte het het afgelopen jaar een pak moeilijker om een sociale lening vast te krijgen. En dat toont zich ook duidelijk in de cijfers.


© Belga  

Sinds 2015 gelden dan ook heel wat strengere voorwaarden. Zo komen nieuwbouw en herfinanciering niet meer in aanmerking voor de sociale lening.

Foto Livios
  

Als je van je bank geen woonkrediet verkrijgt, dan kan je je aanmelden bij de Vlaamse overheid voor een sociale lening. Kort samengevat: dat is een lening tegen lage rente én je kan tot 100 procent van de waarde van je woning lenen.

Maar onder meer door de terughoudendheid van de banken (eigen inbreng werd heel wat belangrijker) en het financieel moeilijkere klimaat, gingen enorm veel mensen voor de lening. Meer dan 7.600 om precies te zijn, in 2014. Met als gevolg te veel uitgaven, in totaal zo'n 1,2 miljard euro.

Verstrenging

Sinds 2015 gelden dan ook heel wat strengere voorwaarden. Zo komen nieuwbouw en herfinanciering niet meer in aanmerking voor de sociale lening. Het budget ging ook naar beneden. En de voorrang ging naar mensen met een bescheiden woning en inkomen.

Die striktere eisen leidden dus tot heel wat minder aanvragen vorig jaar - in totaal 5.057, goed voor 800 miljoen euro -, al lijkt ook de lage rente mee te spelen. Waardoor mensen toch sneller groen licht kregen voor een traditionele lening. Het gemiddelde leenbedrag lag trouwens op 160.000 euro en het gemiddeld inkomen van de lener op 2.100 euro netto.

Voor 2016 gaat de Vlaamse overheid het budget voor sociale leningen verhogen met 125 miljoen euro.

 

Bron: Het Laatste Nieuws, De Morgen, Moneytalk

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/een-derde-minder-sociale-leningen-in-2015/