livios logo

"Elk budget heeft zijn limieten"

Vanaf 2015 gaat de Brusselse nieuwbouw passief. Hoog tijd voor een babbel met minister van Energie Evelyne Huytebroeck. Over het bestaande woningbestand, het Brusselse premieverhaal en de nieuwe 'Energiehuizen'.

Evelyne Huytebroeck


© copyright Victor Levy  

Een groot deel van het Brusselse woningbestand is flink gedateerd en scoort ook energetisch slecht. Hoe maak je daar een groene hoofdstad van?
"70 % van het Brusselse energieverbruik is inderdaad gelinkt aan de gebouwen. Om dat percentage terug te dringen werken we volgens het gekende principe van stimuleren, informeren en reglementeren."

sod thomas piron bed keuken slaapkamer living open bebouwing halfopen

Foto Thomas & Piron home
  

Stimuleren doe je met premies. Hoe evolueert het premiesysteem in het Brusselse gewest?
"Eind 2011 is er flink gesnoeid in de federale belastingsvermindering. Alleen die voor dakisolatie bleef overeind. Voor ons het signaal om een tandje bij te steken met meer dan dertig nieuwe regionale premies voor isolatie, ventilatie, energiezuinige verwarmingstechnieken. Met daarbij speciale aandacht voor de lagere lonen. We moedigen ook het gebruik aan van natuurlijke isolatiematerialen. We zijn trouwens het enige gewest dat premies uitreikt voor energiezuinige huishoudtoestellen."

Hoe zit het met het aantal premieaanvragen? Zijn die in dalende of stijgende lijn?
"De beslissing van eind 2011 heeft voor een daling gezorgd begin 2012. Er werd minder geïnvesteerd in energiezuinige maatregelen en de premieaanvragen liepen terug. Daarna keerde het vertrouen terug en zagen we een sterke stijging."

Geld lening lenen

Foto BNP Paribas Fortis
  

Kunnen de budgetten die sterke stijging nog aan?
"In 2012 hebben we het budget opgetrokken tot 12 miljoen euro. Dit jaar zit er maar liefst 18 miljoen in de pot - een stijging van 50 %. Maar elk budget heeft natuurlijk zijn limieten. Om onaangename verrassingen uit te sluiten, kan je voor de werken een premiebelofte aanvragen. Zo ben je zeker dat je je geld krijgt als de werken erop zitten."

Maar de premies zijn niet de enige stimuli?
"Neen. Er is bijvoorbeeld ook nog de Brusselse groene lening, waarmee je kan lenen aan 0 % Je moet wel aan bepaalde inkomensvoorwaarden voldoen. We belonen ook zogenaamde 'Voorbeeldgebouwen' met een premie van 100 €/m². Zo willen we tonen dat zelfs met beperkte financiële middelen, uitstekende energie- en milieuprestaties mogelijk zijn."

sod zonnepaneel zonnepanelen groene energie stroom

Foto Groep Huyzentruyt nv
  

In Vlaanderen en Wallonië is er flink huisgehouden in de groenestroomcertificaten. Hoe zit dat bij jullie?
"Vanaf 1 augustus is er een nieuw systeem van kracht. Voor installaties die na die datum zijn gecertificeerd, proberen we een terugverdientijd van ongeveer zeven jaar te garanderen. Ons doel blijft om het aandeel groene elektriciteit tegen 2020 te vertienvoudigen. Maar niet ten koste van alles."

Dit jaar zien ook zes 'Energiehuizen' het licht. Wat is het precieze opzet?
"Informeren. Zowel huiseigenaars, huurders en verhuurders moeten er terechtkunnen voor advies op maat. Dat gaat niet zo in detail als een energieaudit, maar het is de bedoeling dat deze 'Energiehuizen' kleine simpele maatregelen aanreiken die een verschil maken op je energiefactuur. Als je van plan bent om grotere werken uit te voeren, staan ze jou bij met advies en gaan ze na op welke premies  of andere tegemoetkomingen je recht hebt."

Huurhuizen blijven vaak achter als het over energie gaat. Hoe pakken jullie dat aan?
"Het biedt een belangrijke houvast voor kandidaat-kopers en -huurder. Daarnaast willen we huurders aanmoedigen om te investeren in energiezuinige maatregelen. De lening aan 0 % kan daarbij helpen, maar we plannen ook een rekenmodule gerelateerd aan de huur om een win-winsituatie te zoeken voor zowel de huurder als verhuurder. Eind 2013, begin 2014 zou dat moeten klaar zijn."

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/elk-budget-heeft-zijn-limieten/