livios logo

Fiscus vat dagelijks vijf wanbetalers bij de kraag

De fiscus betrapt iedere dag vijf Vlamingen die hun onroerende voorheffing niet correct betalen. En die wanbetalers gaan het voelen in hun portefeuille. Zij riskeren nu de achterstallige voorheffing – tot maximaal vijf jaar - in een keer te moeten betalen. 

De gewesten, provincies en gemeenten hebben steeds meer geld nodig. Toch werd het kadastraal inkomen niet meer herschat sinds 1975. Zo’n herschatting ziet de federale regering momenteel niet zitten omdat het op electoraal gebied niet helemaal snor zit. 


  

2,9 miljard euro minder

Als er toch een algemene herschatting zou plaatsvinden, zouden de opbrengsten aan onroerende voorheffing voor alle gewesten samen maar liefst 2,9 miljard euro hoger liggen dan nu. We betalen momenteel dus minder dan zou moeten.

Toch zijn er Vlamingen die verbouwingen of zelfs nieuwbouwproject niet doorgeven en hierdoor heel wat onroerende voorheffing ontlopen. In opdracht van Vlaams minister van Financiën opende de fiscus twee jaar geleden de jacht op deze wanbetalers.

2.400 dossiers

Elke dag vallen er vijf Vlamingen door de mand: zij betalen tot 24 keer te weinig onroerende voorheffing. “Intussen hebben we bijna 2.400 dossiers opgesteld en overgemaakt aan de federale fiscus”, vertelt Kris De Sagher van de Vlaamse Belastingdienst in Het Laatste Nieuws. “Bij 1.800 Vlamingen is het kadastraal inkomen inmiddels aangepast.” 

Elke Vlaming die serieuze bouwwerken laat uitvoeren, moet dat melden aan de gemeente en het kadaster. De Sagher: “Vaak gebeurt dat niet of loopt er iets mis in de communicatie. Als gevolg duiken er heel wat abnormaliteiten op wanneer controleurs ter plaatse gaan kijken. Bijvoorbeeld een riante villa die al enige tijd op een ‘braakliggend’ terrein staat.”

Navorderingen tot 5 jaar

“Boetes werden er nog niet uitgeschreven,” licht De Sagher toe. “Maar we gaan wel onroerende voorheffing navorderen tot maximaal vijf jaar.” Vele wanbetalers zullen dus een gepeperde factuur in de bus krijgen. Zo betaal je bijvoorbeeld in Deinze voor een onbebouwd perceel jaarlijks 26,91 euro. Staat er een villa op betaal je al snel 658,55 euro. Correct doorgeven is dus de boodschap, want een rekening van 3.150 euro krijg je niet graag in de bus.

Bron: Het Laatste Nieuws

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/fiscus-vat-dagelijks-vijf-wanbetalers-bij-de-kraag/