livios logo

Fortis-studie: stijging van 50 % in woonkredieten in 2003

De Belgische banken verkochten in 2003 de helft meer woonkredieten dan een jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers die werden verzameld door Fortis Bank, dat haar eigen marktaandeel zag stijgen van 21 tot 25 procent.

Volgens Fortis Bank lenen de Belgen niet alleen meer, ze kiezen ook steeds vaker voor woonkredieten met een variabele rente. Toch blijft de Belg voorzichtig. Slechts 2 procent van de gezinnen heeft problemen met de terugbetaling van het woonkrediet. Volgens Fortis bezit bijna driekwart van de Belgen een eigen huis, een percentage dat ruim hoger ligt dan in de buurlanden. Enkel Zuid-Europa en Ierland scoren beter. De helft van de Belgische eigenaars heeft bovendien zijn woning al afbetaald.

Geen vastgoedzeepbel

Van een Belgische vastgoedzeepbel is voorlopig geen sprake. Door de lage rente zijn de vastgoedprijzen wel fel gestegen, maar de gemiddelde prijs van een woning (110.000 euro) behoort tot de laagste in Europa. Ook de gemiddelde prijs in Brussel (160.000 euro) ligt gevoelig lager dan in de andere hoofdsteden. "Maar de registratie- en notariskosten om in België een huis te verwerven, behoren nog altijd tot de hoogste", benadrukt Walter Rammeloo van de studiedienst van Fortis Bank.

De Belgische huiseigenaar blijft ook opvallend voorzichtig. Gemiddeld leent hij slechts 80 tot 85 procent van de prijs van de woning. In Nederland bijvoorbeeld loopt dat op tot 110 procent. En ook de aflossingsproblemen zijn relatief beperkt. Slechts 2 procent van de Belgische gezinnen heeft moeite met de terugbetaling van het woonkrediet, meestal ten gevolge van familiale problemen. Door de hogere inkomens en de lage rente bleef dat percentage de voorbije jaren stabiel. Als belegging scoorde vastgoed de afgelopen 25 jaar behoorlijk, maar steenrijk wordt men er niet van. "Vooral in 2002 en 2003 zijn de woningprijzen fors gestegen dankzij de dalende intresten, maar een gemiddelde groei van 6 procent is nog altijd lager dan bij obligaties", zegt Kathleen Steel, hoofd marketing bij Fortis Bank. Niettemin beleefde de markt voor woonkredieten vorig jaar voor het tweede opeenvolgende jaar een ware boom. De productie steeg over de eerste elf maanden met 46 procent tot 180.161. Het totale bedrag dikte aan met 55 procent tot 14, 6 miljard euro. De hoofdoorzaak is natuurlijk de lage rente. Maar ook de slabakkende beurs, de vermindering van de registratierechten en het lichte herstel van het consumentenvertrouwen spelen volgens Fortis Bank een rol. "Vastgoed werd gezien als een toevluchtsoord", zegt Kathleen Steel.

De Belg leent trouwens niet alleen méér, hij leent ook anders. Hij kiest steeds vaker voor een formule met een variabele rente. De variabele formules waren in 2003 bij Fortis Bank goed voor twee derde van de nieuwe kredieten. In december liep dat zelfs op tot 75 procent. Volgens Fortis is dat hoofdzakelijk te danken aan het succes van hun accordeonformule, waarbij de bank een variabele rente en duur koppelt aan een vaste maandelijkse aflossing. "Dat geeft de klant zekerheid", gaat Steel verder.

Marktleider

Mede dankzij de nieuwe formules kon Fortis zijn positie van marktleider in de Belgische hypotheekmarkt gevoelig versterken. "Hoewel een prijsbreker als Axa in 2003 opvallend aan marktaandeel won, waren niet alle grootbanken daar het slachtoffer van", benadrukt Kathleen Steel.

Het marktaandeel van Fortis steeg maar liefst 4 procent tot 25 procent. Fortis doet het daarmee opvallend beter dan KBC, dat zijn marktaandeel zag dalen van 18,4 naar 15,8 procent. Dexia zakte van 14 naar 12,3 procent en blijft daarmee het aandringende Axa (12 procent) maar net voor.

Bron: De Financieel-Economische Tijd

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/fortis-studie-stijging-van-50-in-woonkredieten-in-2003/