livios logo

"Geef woonuitbreidingsgebieden versneld vrij"

"Geef woonuitbreidingsgebied versneld vrij voor bebouwing." Die oproep is te lezen in een open brief van de Vlaamse vastgoedmakelaars en de bouwsector. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters zegt in een reactie dat hij de situatie aan het bekijken is.

Soortgelijke oproep

"Op korte termijn is er zeker plaats voor 90.204 tot 101.864 woningen", klinkt het bij de BIV.

Foto Build Your Home
  

Minister Muyters: "Ik ben niet van plan om ineens alle uitbreidingsgebieden vrij te geven."

Foto BIK Woningen
  

"Gebied per gebied gaan we bekijken wat er moet gebeuren", aldus minister Muyters.

Foto Matexi
  

Enkele maanden geleden al lanceerde de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) een soortgelijke oproep. Nu bundelen ze in een open brief de krachten met de Vlaamse vastgoedmakelaars (CIB Vlaanderen), het Algemeen Eigenaars- en Mede-eigenaarssyndicaat (AES), de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS), de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en Landelijk Vlaanderen. (DLA).

Betaalbaar wonen

De woonuitbreidingsgebieden vormen volgens deze partijen een antwoord op de problematiek van betaalbaar en kwalitatief wonen. "Want het merendeel van de beleidsmaatregelen die tot nu toe naar voren zijn geschoven, zullen de komende tien jaar weinig soelaas brengen", klinkt het.

"100.000 extra woningen"

"In totaal is 28.260 hectare in Vlaanderen bestemd als woonuitbreidingsgebied", verduidelijkt Dajo Hermans van BIV aan het persagentschap Belga. "63 % daarvan is nog niet bebouwd. Het gaat vooral om gebieden in Oost-Vlaanderen en Limburg."
Niet alle voorziene gebieden zijn echter nog geschikt om te bebouwen. "We vragen dan ook geen blinde vrijgave. Maar op korte termijn is er zeker plaats voor 90.204 tot 101.864 woningen." Dit zou volgens hen de prijzen ook naar beneden halen.

"Pas bij echte noodzaak"

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters reageerde op VRT-radio: "Woonuitbreidingsgebieden zijn inderdaad voorzien om te bouwen, maar hier zijn natuurlijk ook regels aan verbonden. Er moet bijvoorbeeld onder meer aangetoond worden dat er in een bepaald gebied echt noodzaak is aan extra ruimte."

"Drempels wegwerken"

"Je kan dus niet zomaar elk stuk uitbreidingsgebied aansnijden, en dat ben ik ook niet van plan", gaat de minister verder. "Ik wil gebied per gebied kijken wat de behoeftes zijn en als er dan drempels zijn, kijken hoe we die kunnen aanpakken. Ten tweede ga ik ook in kaart brengen welke uitbreidingsbieden niet langer geschikt zijn."

"Vragen op elkaar afstemmen"

"Ik hoor wel eens: Vlaanderen is nog niet volgebouwd. En dan zeg ik: gelukkig maar. En laat ons dat zo houden. We moeten verstandig omspringen met elke vierkante meter. Laten we bekijken hoe we de verschillende vragen zoals landbouw, wonen, recreatie ... op elkaar kunnen afstemmen zonder Vlaanderen vol te bouwen."

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/geef-woonuitbreidingsgebieden-versneld-vrij/