livios logo

Haast je naar je architect voor btw-verlaging


  

Wie nog wil profiteren van de tijdelijke btw-verlaging in de bouwsector mag zich haasten. Nog tot 31 maart heb je tijd om een bouwvergunning in te dienen. De architecten vrezen alvast voor een overvloed aan werk dat ze tegen die datum niet afgerond krijgen.

Nu al blijkt uit onderzoek van NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, bij 500 Vlaamse architecten dat de helft van de ondervraagden vindt dat de uiterste datum al overschreden is om nog een bouwdossier op te starten en uiteindelijk op tijd in te dienen. 33 % vraagt hen zeker te contacteren voor 15 februari. Slechts 10 % ziet nog marge voor eind februari. NAV roept dan ook de Federale Overheid op om enige soepelheid aan de dag te leggen.

Afbraak - heropbouw

84 % vindt dan ook dat de deadline moet verlengd worden. NAV stelt dan ook voor dat een intentieverklaring aan de btw-administratie samen met een engagement om een bouwaanvraag in te dienen binnen de drie maanden, voldoende zou moeten zijn.

NAV merkt tenslotte op dat het toepassingsgebied van de btw-verlagingen enkel slaat op 2010. Dit betekent dat het haast uitgesloten is dat men bij afbraak en heropbouw de volledige woning zal kunnen realiseren aan 6 % gezien men niet alle facturen zal ontvangen in 2010. Het overgrote deel van de architecten denkt dat maximaal 50 % van het gebouw in de regeling afbraak en heropbouw nog aan 6 % zal kunnen.

Effect niet gemist

De tijdelijke verlaging heeft nochtans zijn effect niet gemist. Meer dan de helft van de architecten ervaart een positieve impact. Ze merken door deze maatregel een gemiddelde stijging van 26 % in hun werkvolume op.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/haast-je-naar-je-architect-voor-btw-verlaging/