livios logo

Helft jongeren krijgt financiële steun van familie of vrienden

Eén op twee Belgen droomt van een nieuwbouwwoning. Maar het prijskaartje is voor steeds meer Belgen - en dan vooral jongeren - onhaalbaar. Dat blijkt uit enquêtes van Woningen Blavier en Reynaers Aluminium.

Vrienden financieren mee

Heel wat jongeren laten hun nieuwbouwplannen varen door de dure en schaarse bouwgronden.

Foto Blavier
  

Sleutel-op-de-deurbedrijf Blavier stelt vast dat vooral de jongere generatie het moeilijk heeft. Bij 28 % van de -35 jarigen financieren de ouders mee. 18 % klopt aan bij vrienden of familie. Eén op drie binnen deze leeftijdscategorie geeft aan dat het voor hen moeilijk is om een lening af te sluiten. Om de kosten te drukken beslist één op vier om een kleinere woning te bouwen of te kopen. De helft van de ondervraagden steekt zelf de handen uit de mouwen om de kosten te drukken.

Droomhuis blijft bij droom

Reynaers Aluminium merkt op dat voor twee op drie Belgen hun droomhuis te hoog is gegrepen. Duurdere nieuwbouwplannen moeten vaak plaats ruimen voor de aankoop van een bestaande woning. De Belg houdt ook vast aan de woonbonus. 57 % van de ondervraagden zegt dat ze enkel kunnen bouwen of kopen als die bonus blijft bestaan.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/helft-jongeren-krijgt-financiele-steun-van-familie-of-vrienden/