livios logo

Herfinanciering grote primus tussen woonleningen

2014 is een recordjaar geworden op het gebied van woonleningen. Dat blijkt uit cijfers van BNP Paribas Fortis. Opvallend: meer dan 4 op de 10 woonkredieten het afgelopen jaar waren herfinancieringen. En de jongeren, die trekken zich allesbehalve terug op de woningmarkt.

Eindejaar maakt alles goed

Foto BNP Paribas Fortis
  

Foto Livios
  

Nochtans geraakte de vraag naar leningen begin 2014 niet al te vlot op gang. Maar de run op de 'oude' woonbonus zorgde voor een stevige boost in de cijfers. Tegen het einde van het jaar werden zelfs 13 % meer woonleningen toegestaan dan in 2013.

Om maar een idee te geven van de grote toeloop: afgelopen december werden 20 % meer leningen afgesloten dan in januari dit jaar.

44 % ging voor herfinanciering

Tel daar nog even de - nog steeds - lage rentevoet bij. Want die overtuigde het afgelopen jaar heel wat mensen om voluit voor een herfinanciering van hun bestaande lening te gaan. Meer dan 4 op de 10 om precies te zijn.

Zelfs de jongeren onder de 30 jaar lijken hun weg naar de herfinanciering gevonden te hebben. Meer dan 1 op de 5 onder hen liet een hypothecaire lening herzien bij de bank.

Jongeren betalen gemiddeld 690 euro per maand af

Die net-geen-dertigers bleken ook in 2014 nog heel actief op de woningmarkt. Daar valt hun keuze wel duidelijk op al bestaande woningen (50 %). Amper 1 op de 7 jongeren koos afgelopen jaar nog voor een nieuwbouwavontuur.

Gemiddeld lenen zij zo'n 143.000 euro bij de bank. Per maand betalen ze daarvoor gemiddeld 690 euro af (rekening houdend met de prijsverschillen per regio en soort van aankoop). Hun eigen inbreng zou nog altijd rond de 50.000 euro schommelen, vooral via spaargeld en familie.

We lenen minder lang

Nog enkele interessante feiten:

  • 38 % van alle woonleningen is bestemd voor de aankoop van een huis
  • 84 % van de leners koos voor een vaste rentevoet
  • De gemiddelde looptijd bedroeg 18,5 jaar (11 maanden minder dan in 2013)
  • Jongeren (-30 jaar) lenen een groter deel van de waarde van het pand (84 %) dan de gemiddelde lener (73 %) door hun kleinere portefeuille

2015: lichte terugval

En wat brengt dit jaar dan? Bij BNP Paribas Fortis verwachten ze in ieder geval dat er een overgangsjaar bezig is, grotendeels onder invloed van de hervormde woonbonus.

Ze houden daarom de eerste maanden rekening met een terugval in de huizenverkoop, al verwachten ze niet dat dit een impact zal hebben op de prijzen.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/herfinanciering-grote-primus-tussen-woonleningen/