livios logo

Hoe betaal je je woning af in drie jaar tijd?

Je huis tot de laatste cent afbetalen in amper drie jaar tijd. Zonder grote erfenis of winnend lot. Klinkt onmogelijk? De Canadees Sean Cooper speelde het toch klaar. En dat op zijn eentje. Hij had maar 38 maanden de tijd nodig om zijn hypotheeklening van zo’n 172.000 euro weg te werken.

De Canadees Sean Cooper had maar 38 maanden de tijd nodig om zijn hypotheeklening van zo’n 172.000 euro weg te werken.

Foto Sean Cooper
  

Drie jobs, een fiets in plaats van een auto en amper pleziertjes. Zo slaagde Cooper er in om zijn grote doel te behalen.

Foto Sean Cooper
  

Om het te vieren, gaf hij dan ook een feestje voor zijn vrienden en familie, met als hoogtepunt het opbranden van de leningpapieren.

Foto CBC News
  

Vandaag is hij eigenaar van een huis met een waarde van 286.000 euro. Al kwam zijn stunt er natuurlijk niet zonder de nodige opofferingen.

Drie jobs

Rond de eeuwwisseling zag hij hoe zijn alleenstaande moeder haar job en ook bijna hun huis dreigde kwijt te geraken. Toen Sean Cooper zijn eigen huis kocht in Toronto, in 2012, besloot hij dan ook om zo vlug mogelijk schuldenvrij te geraken.

Wat moet je ervoor over hebben? Zorg om te beginnen al dat je veel tijd om handen hebt. Om te beginnen nam Cooper drie jobs aan. Hij werkte al full-time als pensioenanalist. ’s Avonds en in de weekends verdiende hij nog bij als freelance financieel redacteur. En hij ging ook part-time aan de slag op de vleesafdeling van een supermarkt (ook al is hij zelf vegetariër).

Geen fantasietjes

Toch volstonden deze drie jobs – dat zijn 80 tot 100 werkuren per week - nog niet. Hij besloot daarom om in zijn kelder te gaan wonen en de rest van het huis te verhuren. Van toewijding gesproken! 

De rest paste Cooper bij door zijn leven voor een paar jaar on hold te zetten. Geen etentjes met vrienden, geen reisjes, met de fiets naar het werk en goedkope maaltijden.

“Mijn meest opwindende reis was een busrit van 24 uur naar het platteland”, kan de Canadees er achteraf wel om lachen. Want op deze manier kon hij in totaal bijna 70.000 euro per jaar neerleggen om zijn hypotheeklening verder af te lossen.

De fik erin

Na drie jaar en twee maanden mocht de riem er eindelijk af. Maar de beloning is immens: geen afbetalingen meer voor de rest van zijn leven.

Om het te vieren, gaf hij dan ook een feestje voor zijn vrienden en familie, met als hoogtepunt het opbranden van de leningpapieren. De "zuinige" Canadees spoort nu ook anderen aan om hetzelfde te doen, zeker nu de rentevoeten ook in Canada heel laag liggen.

Gewoontes blijven plakken

Wat gaat Cooper doen nu zijn huis helemaal is afbetaald? “Nu ga ik vooral wat minder werken en genieten van de dingen die ik jarenlang heb moeten laten, zoals etentjes met vrienden en reizen.”

Toch blijkt het moeilijk voor hem om van zijn oude gewoontes verlost te geraken. Vandaag woont hij nog steeds in zijn kelder, onder zijn huurders. “Verhuizen doe ik pas als de juiste vrouw in mijn leven is.”

 

Zie je het zitten om in Seans voetstappen te treden? Check dan zeker al eens de volgende artikels:

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/hoe-betaal-je-je-woning-af-in-drie-jaar-tijd/