livios logo

Hoe gemakkelijk leen je nog als alleenstaande?

Bij BNP Paribas Fortis lenen singles en eenoudergezinnen kleinere bedragen voor een eigen huis of appartement dan duo’s. Maar het verschil in maandelijkse aflossingen is amper merkbaar. Dat lezen we in De Tijd. Wat vertellen deze cijfers?

“In 2016 verleende BNP Paribas Fortis drie kredieten op tien aan klanten met slechts één inkomen”, zegt Greet Van Criekingen.

Foto BNP Paribas Fortis
  

In 2017 zal de rente lichtjes verder stijgen, maar niet zo snel als tijdens de tweede helft van 2016, volgens de kredietspecialiste.

Foto BNP Paribas Fortis
  

Lenen met één inkomen?

Eenoudergezinnen vertegenwoordigen vandaag 10 % van de Belgen en het aantal singles loopt op tot 37 %. Kunnen zij ook dromen van een eigen woning, of is dit eerder een financiële nachtmerrie?

“In 2016 verleende BNP Paribas Fortis drie kredieten op tien aan klanten met slechts één inkomen”, zegt Greet Van Criekingen, verantwoordelijke hypothecaire kredieten bij BNP Paribas Fortis. Ze lenen gemiddeld 107.000 euro en betalen maandelijks zo’n 610 euro af.

Een bestaand huis graag

Renoveren is duidelijk niet weggelegd voor singles, met een klein aandeel van 8 % van de leners. Bij koppels steekt 27 % de handen uit de mouwen. Voor nieuwbouw liggen de cijfers gelijk op 14 %.

De aankoop van een bestaande woning is duidelijk het populairst: 50 % van de koppels en zelfs 69 % van de singles leent hiervoor. In 70 % van deze gevallen kiezen zowel koppels als singles voor een huis in plaats van een appartement.

Minder lenen, minder betalen?

Voor een bestaand pand lenen alleenstaanden gemiddeld net geen 130.000 euro. Koppels lenen 25 % meer voor hun woning. Toch betalen singles maandelijks amper 10 % minder af dan koppels, die met twee inkomens gemiddeld 676 euro neertellen.

Meer eigen inbreng

Leven singles dan op water en brood? De lenende alleenstaanden bij BNP Paribas Fortis blijken vooral de betere verdieners te zijn. Ze lenen ook gemiddeld maar 72 % van de waarde van de woning tegenover koppels die 86 % lenen. En dat kan door een grote eigen inbreng van om en bij de 65.000 euro, tegenover 40.000 euro bij koppels.

“Singles die lenen zijn gemiddeld ouder (40 tegenover 38,7 jaar bij koppels). Ofwel hadden ze de jaren voordien meer spaarruimte door geen financiële lasten van kinderen. Ofwel hebben ze een extra spaarbuffer dankzij de verkoop van een eerdere gezinswoning na een scheiding”, verklaart Greet van Criekingen.

Wat doen de rentes intussen?

In maart 2016 dook de gemiddelde vaste rentevoet naar 2,27 %. Erna volgde een lichte stijging maar de 4,6 % van 2013 halen we nog lang niet terug. In 2017 zal de rente lichtjes verder stijgen, maar niet zo snel als tijdens de tweede helft van 2016, volgens Van Criekingen. “Een lichte stijging met 0,5 % is niet uitgesloten’, zegt de kredietspecialiste.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/hoe-gemakkelijk-leen-je-nog-als-alleenstaande/