livios logo

Hoe ziet een woning er in 2021 uit?

In 2021 bouwen we bijna-energieneutraal: E30, K40 en een warmtevraag lager dan 70 kWh/m². Maar wonen doe je natuurlijk niet in een wiskundige formule. Hoe ziet zo'n huis eruit? Op die vraag geeft bouwonderneming Feys een concreet antwoord met zijn BEN-woning in Zulte. De blikvangers? Bouwblokken uit houtbeton en een ventilatiesysteem C mét warmterecuperatie.

1. Binnenmuren die dragen én isoleren

De bouwblokken zijn tegelijk binnen- en buitenmuur. Dragend én isolerend.

Foto Bouwonderneming Feys
  

"De traditionele bouwtechniek met binnenmuur-isolatie-gevel was voor dit project niet de beste optie", vertellen broers en zaakvoerders Gerdy en Filip Feys. "Wij werken met bouwblokken van Isospan. Die laten zich snel verwerken, zijn geluidsdempend én superisolerend." 

De blokken zijn een mengeling van water, cement, mineralen en naaldhout. "Op de werf vullen we de holle ruimtes op met beton. Het resultaat is een massieve constructie met de voordelen van hout."

2. Gevelsysteem dat isoleert én afwerkt

Tegen die bouwblokken komen isolatieplaten. En daarop een buitenpleister.

Foto Bouwonderneming Feys
  

Als isolatiesysteem koos Feys voor het ETICS-principe: een buitengevelisolatie afgewerkt met bepleistering. Tegen de bouwblokken komt een harde isolatieplaat, met daarop een versterkte wapeningspleister. Aluminium lamellen en steenstrips doorbreken het witte gevelgeheel.

Superisolerende ramen en een doorgedreven isolatiepakket voor het platte dak maken het plaatje voor de buitenschil compleet.

3. Verwarmen met afgevoerde lucht

Alle uitvoerkanalen (1) komen samen in de technische ruimte. Die afgevoerde lucht passeert dan via een warmtepomp (2) naar het verwarmingssysteem. De condenserende ketel (3) is back-up.

Foto Renson - Ventilatie
  

En wat zit er onder de motorkap? Onder meer een domoticasysteem dat je energieverbruik opvolgt. Door je verbruik te visualiseren, zou je maar liefst 15 % besparen. Meer daarover in het artikel Snoei in je energiefactuur met groene domotica.

Maar het echte specialleke hangt in de technische ruimte: een ventilatiesysteem gekoppeld aan een warmtepomp. Hoe dat precies werkt? Ook al doopte Renson dit toestel E+, zie het als een C-systeem met een extraatje. De toevoer gebeurt via roosters in de droge ruimtes, de afvoer in de natte ruimtes is mechanisch. Het surplus zit 'm in de recuperatie van de afgevoerde lucht.

Die lucht passeert vervolgens langs een warmtepomp. Die pompt de lucht naar een hogere temperatuur, die dan dient voor sanitair warm water en ruimteverwarming. Een condenserende verwarmingsketel dient als back-up. De voornaamste energiebron van deze BEN-woning is dus afgevoerde lucht.

4. Het prijskaartje?

Eerder vertelde architectenbureau Buro B ons al dat BEN bouwen kan met elk budget. Bouwonderneming Feys deelt die mening. "Deze woning klokt af op een E-peil van 11 en een K-peil van 26. Ruim onder de BEN-eisen. En dat voor een vierkantemeterprijs die niet veel hoger ligt dan die van een 'normale' woning."

Dit is maar één mogelijke manier om BEN te bouwen. Ontdek hier hoe bouwbedrijf Durabrik de bijna-energieneutrale toekomst drie keer anders vertaalde in drie verschillende woningen.


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/hoe-ziet-een-woning-er-in-2021-uit/