livios logo

Hoeveel betalen we voor een woning?

We zullen meer geld spenderen aan ons nieuwbouw- of verbouwproject in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek waar 1.142 architecten aan meewerkten. Betaalbaar bouwen en verbouwen is vandaag en de komende jaren de grootste uitdaging op de bouwmarkt én voor onze portefeuille.

Betaalbaar bouwen en verbouwen is vandaag en de komende jaren de grootste uitdaging op de bouwmarkt én in onze portefeuille.


  

Meer betalen voor (ver)bouwen

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) en Union Wallonië des Architectes (UWA) bestudeerden de afgelopen twee maanden de bouwmarkt. Ze zochten een antwoord op de vraag 'Welk budget spenderen we vandaag gemiddeld aan ons woonproject?'

In België geven we gemiddeld 286.942 euro uit aan een nieuwbouwwoning. De Vlaming trekt het gemiddelde omhoog met een budget van 297.348 euro ten opzichte van 276.537 euro bij de Walen. Ook het renovatiebudget ligt bij ons een stuk hoger dan in Wallonië. In Vlaanderen leggen we 149.867 euro op tafel voor verbouwingswerken, in Wallonië is dit 136.989 euro.

Wil je weten welke kosten het zwaarst doorwegen bij een nieuwbouw? Bekijk dan onze infographic

Genoeg werk voor architecten?

Uit het onderzoek blijkt ook dat de architecten het komende jaar geen extra omzet verwachten uit nieuwbouwprojecten. De helft spreekt van een onveranderde situatie ten opzichte van vorig jaar.

Voor renovatieprojecten zijn de verwachtingscijfers vergelijkbaar. De helft van de architecten vermoedt dat de impasse aanhoudt. Vooral Waalse architecten zien de toekomst niet bepaald rooskleurig in, de helft voorspelt zelfs onvoldoende renovatieopdrachten.

Bron: NAV 

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/hoeveel-betalen-we-voor-een-woning/