livios logo

Hoeveel kan je lenen?

Hoeveel is je bank bereid jou te lenen? Een lening verstrekken, houdt namelijk risicio's in voor je bank. Het is dan ook logisch dat je niet ongelimiteerd kan lenen. Verschillende factoren spelen mee. Een overzicht.

De bank maakt een inschatting van wat voor jou realistisch is. Dat doet ze bijvoorbeeld aan de hand van je inkomsten. Verdien je goed je boterham? Dan kan je vast meer afbetalen dan iemand die het minder breed heeft.

Foto BNP Paribas Fortis
  

Foto Thuis in geldzaken
  

Quotiteit

Een nog belangrijkere factor is de quotiteit. Dat is de verhouding tussen het bedrag dat je wil lenen en de kostprijs van je onroerend goed.

Een voorbeeld. Stel, je koopt een woning van 200.000 euro. Je leent daarvoor 100.000 euro. Dan is de quotiteit 50 %. Hoe hoger de quotiteit, hoe hoger het risico voor de bank. Als je nieuwbouw 350.000 gaat kosten, en je moet daarvoor alles lenen, is de kans groot dat de bank afhaakt.

Eigen inbreng

De quotiteit hangt natuurlijk samen met je eigen inbreng. Hoeveel spaarcenten heb je om je project te financieren? Hoe groter je eigen inbreng, hoe lager de quotiteit. En hoe geneigder je bank zal zijn om zich flexibel op te stellen.

Bereken met onze tool de quotiteit van jouw nieuwbouwproject.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/hoeveel-kan-je-lenen/