livios logo

Is het leningshoppen straks voorbij?

Stap 1: je vraagt bij je huisbank een voorstel en leningsimulatie aan. Stap 2: je gaat langs bij concurrerende banken voor een tegenvoorstel. Stap 3: je pingpongt tussen de verschillende banken tot je het beste voorstel op zak hebt. Is het binnenkort gedaan met het shoppen naar woonleningen? Almaar meer banken lijken op zoek te zijn naar een alternatief om klanten beter aan zich te binden. Zo lezen we in De Morgen.

Almaar meer banken lijken op zoek te zijn naar een alternatief om klanten beter aan zich te binden.


  

Loon, kredietwaardigheid en...?

Afgelopen week kwam grootbank BNP Paribas Fortis tijdens een investeerdersmeeting naar buiten met een nieuwe strategie. Om woonleningen toe te kennen, kijkt het straks niet alleen meer naar het loon en de kredietwaardigheid van de aanvragers. Ook andere factoren spelen binnenkort systematisch mee. Al is het een geheim om welke parameters het precies gaat.

Hans Mariën van BNP: “In het verleden was het vaak zo dat je al klant een standaardtarief kreeg en dat werd gepercipieerd als een soort openingsbod. Met ons verfijnder systeem willen we meteen een competitief voorstel doen, en zo de klant aan ons binden.”

Op maat

De bedoeling is alleszins dat elke klant een voorstel op maat krijgt. Dit voorstel moet dus doorgaan als een definitief voorstel, geen openingsvoorstel waar de klant nog een aantal keer mee kan terugkeren na wat shoppen. Zo wil de bank het risico ook zo klein mogelijk houden.

De tactiek is niet nieuw – zo past Belfius het systeem al eventjes toe -, maar toont aan dat banken het dringend over een andere boeg willen gooien. Als toekomstige lener informeer je je dus best dubbel zo goed om te weten waar je precies aan toe bent.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/is-het-leningshoppen-straks-voorbij/