livios logo

Je verzekeren tegen overstromingen kan

Wie na 25 februari een woningverzekering onderschrijft bij KBC of Fidea is automatisch ook gedekt tegen overstromingen. De polis wordt daardoor wel iets duurder. Gemiddeld komt er 20 tot 30 euro bij.

Reeds sinds 1992 kondigt de overheid aan dat ze een verzekering tegen overstromingen verplicht wil maken voor wie een woningpolis onderschrijft, zoals dat al het geval is bij stormschade. Maar tot op heden is daarvan niets in huis gekomen. "Daarom doen we het nu zelf," zegt Luc Nijs van KBC Verzekeringen. "Voor 95% van de gevallen bestaat er geen enkel probleem. Enkel wie woont in een gebied dat van nature uit geregeld onder water komt, kunnen we niet verzekeren."

http://www.kbc.be

"Er is nood aan een verzekering tegen overstromingen," zegt Nijs. "Er zijn elk jaar wel ergens een paar wijken die te kampen krijgen met de gevolgen van een zeer lokale wolkbreuk, die niet erkend wordt door het rampenfonds."

Onderzoek

KBC voegt daarom de verzekering tegen overstromingen automatisch toe aan haar dekking. De kostprijs ervan bedraagt 0,14 euro tot 0,18 euro per verzekerde 1.000 euro waarde, wat neerkomt op zowat 20 tot 30 euro voor een gemiddelde woning. Wie de bijkomende verzekering echter niet wil, kan ze weigeren.

De polis wordt aangeboden aan iedereen, die de jongste tien jaar niet geconfronteerd werd met een overstroming. Wie wel met dit euvel had te maken, krijgt een grondiger onderzoek. Ligt zijn woning in een gebied dat van nature niet overstroomt, dan is er evenmin een probleem. Slechts de 1% resterende mensen die een huis hebben in een gebied dat geregeld onderloopt, kunnen niet worden verzekerd. En bij een appartement moet enkel de bewoner van de gelijkvloerse verdieping vrezen. Wie hoger woont, kan op de polis intekenen.

Concreet gezien dekt KBC wateroverlast die het gevolg is van het overlopen of opstuwen van de openbare riolen, veroorzaakt door het wassen van het water of door neerslag die het zij 40 mm per vierkante meter in een uur overschrijdt, hetzij 60 mm per vierkante meter in één dag.

Eerder boden ook Omob (in optie), Royal & Sun,, Chubb en P&V, Naviga en Fortis AG (voor woningen van hogere prijsklassen) polissen tegen overstromingen aan. Bij een aantal ervan waren de dekkingen beperkt.

Bron: Gazet van Antwerpen, 20 februari 2002

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/je-verzekeren-tegen-overstromingen-kan/