livios logo

Je woonlening herfinancieren? “Je betaalt je blauw”

Het aantal woonkredieten die geherfinancierd worden, zijn fors gedaald, zo meldt de nationale pers. En wie toch voor zo’n herfinanciering kiest, betaalt zich blauw volgens consumentenblad Test-Aankoop. Tot wel dertien keer meer dan in andere landen.

Wie jaren geleden een woonlening heeft afgesloten tegen een hogere rente dan vandaag, kan een nieuw woonkrediet aangaan tegen de huidige marktrente. Maar vandaag is een herfinanciering niet meer interessant omdat de rente de voorbije jaren niet verder gedaald is en de extra aktekosten veel te hoog zijn.

Geld krediet sparen bank

Vandaag is een herfinanciering niet meer interessant omdat de rente de voorbije jaren niet verder gedaald is en de extra aktekosten veel te hoog zijn.

Foto BNP Paribas Fortis
  

Aantal herfinancieringen fors gedaald

De afgelopen jaren daalde de rente enkele jaren op rij snel. Daarom lieten veel mensen hun woonkrediet herfinancieren. In 2015 koos 21% van de klanten bij BNP Paribas Fortis die een woonkrediet hadden voor een herfinanciering. Vandaag is dat nog maar 4%, meldt De Gazet van Antwerpen. Er stappen ook steeds minder mensen over naar een andere bank voor hun woonlening.

Torenhoge aktekosten

Wie toch voor een herfinanciering kiest bij een andere bank, betaalt volgens Test-Aankoop dertien keer meer aktekosten in vergelijking met andere landen in Europa. Het consumentenblad vergeleek de aktekosten in België, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Iemand die eind vorig jaar 200.000 euro had geleend en nu beslist om zijn lening te herfinancieren, betaalt tussen de 5.568 en 6.052 euro om een nieuw woonkrediet aan te gaan. In Nederland is dat maar 800 tot 1.000 euro en in het Verenigd Koninkrijk is het zelfs gratis. Als de aktekosten zouden dalen tot 500 euro, het gemiddelde van de andere landen, zou een herfinanciering wél interessant zijn en zou je zo’n 3.700 euro besparen.

 

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/je-woonlening-herfinancieren-je-betaalt-je-blauw/