livios logo

Kadastraal oorlogje tussen gemeenten en woningeigenaars

Heel wat gemeenten hebben het financieel niet gemakkelijk. Zeker niet na de recente fiscale hervormingen door de federale regering. Enkele gemeenten in het Brusselse besloten daarom om hun budgetten te verhogen. Via het kadastraal inkomen. En dat leidde tot hevige reactie.

Sommige gemeenten willen het kadastraal inkomen updaten. Zeg maar aanpassen aan de huidige waarde van de woning.


  

Het Nationaal Eigenaars- en Mede-eigenaarssyndicaat liet al vlug haar ongenoegen blijken. Zij maant woningeigenaars aan om de oproep van de gemeenten links te laten liggen.


  

Gemeenten heffen bijkomende opcentiemen op het kadastraal inkomen van je woning. Algemeen gekend, niets nieuws dus. Wat er wel op til is, is dat sommige gemeenten het kadastraal inkomen willen updaten. Zeg maar aanpassen aan de huidige waarde van de woning. In Vlaanderen stak het debat een tijdje geleden ook even de kop op. Maar heel wat Vlaamse gemeenten volgen vandaag evenzeer nog de visie van hun Brusselse collega's.

Verontrustende brief

Eigenaar van een woning of onroerend goed in de gemeentes Ukkel, Brussel, Schaarbeek of Jette? Dan heb je misschien al een brief in de bus gekregen, met daarop de vraag om je kadastraal inkomen te laten herberekenen.

Die zal natuurlijk niet omlaag gaan. Zeker als je bijvoorbeeld onlangs je zolder helemaal hebt omgetoverd tot slaapkamer met gloednieuwe badkamer. In zo'n geval kan je kadastraal inkomen heel wat hoger komen te liggen.

We weten intussen allemaal dat het KI sinds eind jaren '70 niet meer herbekeken is. Terwijl onze woningen in vijftig jaar tijd er enorm op vooruit zijn gegaan qua comfort.

Komaf maken met ongelijkheid

Het doel van de gemeenten? Niet zozeer het bijvullen van de gemeentelijke kas, maar een eind maken aan het onevenwicht in het systeem. De redenering: waarom moet iemand die een bouwvallig gebouw koopt en dat tot in de puntjes renoveert, minder betalen dan iemand die meteen een nieuwbouwwoning neerzet?

Een logische redenering vanuit het perspectief van de gemeenten. Maar het Nationaal Eigenaars- en Mede-eigenaarssyndicaat liet al vlug haar ongenoegen blijken. Zij maant woningeigenaars aan om de oproep van de gemeenten links te laten liggen. Volgens hen zijn de gemeenten ook niet bevoegd voor dergelijke zaken.

En dat leidt natuurlijk weer tot onbegrip op de gemeentehuizen. Want is dat geen vorm van fiscale fraude? Machtsmisbruik versus belastingontduiking. Het ene woord tegen het andere. Maar wat moet de eigenaar er nu mee? 

 

  • Klopta? Kadastraal inkomen stijgt na plaatsen isolatie of zonnepanelen. Lees het hier.

Bron : La Libre

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/kadastraal-oorlogje-tussen-gemeenten-en-woningeigenaars/