livios logo

"Kleiner bouwen om jongeren en singles te huisvesten"

Voor jongeren en alleenstaanden wordt het steeds moeilijker om nog een eigen stek te bouwen of te kopen. De rentes voor een woonlening liggen dan wel enorm laag, maar de banken eisen vaak een te hoge eigen inbreng. Daardoor moeten heel wat mensen op zoek naar betaalbare alternatieven. Eén op de vijf haakt zelfs af wanneer ze geen lening krijgen.

Gemiddeld ligt de oppervlakte van een nieuwbouwappartement in België vandaag op 85 m². Dat moet volgens de projectontwikkelaars naar 75 m².

Foto Danneels
  

Betaalbare nieuwbouwappartementen moeten volgens heel wat projectontwikkelaars al een eerste stap in de juiste richting vormen. Dat blijkt uit een rondvraag bij de tien grootste ontwikkelaars in ons land.

Van 85 naar 75 m²

En betaalbaarder, betekent in eerste instantie kleiner. Gemiddeld ligt de oppervlakte van een nieuwbouwappartement in België vandaag op 85 m². Dat moet volgens de projectontwikkelaars naar 75 m². Op die manier kan je de prijs meteen al heel wat drukken. 

"Een appartement dat 10 % kleiner is, is ook 10 % goedkoper", klinkt het bij Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder bij de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector. "Helaas liggen nog heel wat steden en gemeenten dwars." Toch is volgens Carrette het efficiënt gebruik maken van de ruimte en oppervlakte de enige oplossing. Een trend die de Belg wel lijkt te begrijpen.

Wat kost een doorsnee appartement?

Om je nog een beeld te geven van de prijs van een flat van gemiddelde grootte. In Vlaanderen kom je volgens de cijfers al vlug aan ongeveer 215.000 euro. Exclusief btw. Voor Brussel komt daar nog zo'n 10.000 euro bij.

Bron: De Standaard

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/kleiner-bouwen-om-jongeren-en-singles-te-huisvesten/