livios logo

Klimmen de woonrentes definitief omhoog?

Is de bodem bereikt voor de rentes op woonleningen? Onlangs verhoogden enkele banken voor het eerst sinds jaren hun tarieven. Dat blijkt uit een rondvraag door de krant De Standaard. Een teken aan de wand? Of een tijdelijke opflakkering?

Banken onder druk

Sommige banken stelden hun rentevoeten al bij. Verwacht wordt dat de andere banken straks ook volgen.


  

De lage rentevoeten zorgen, ondanks de nood aan hoge eigen financiële inbreng, al lange tijd voor een aantrekkelijk klimaat om een woonlening aan te gaan. Tegelijkertijd vroegen enorm veel mensen een of meerdere herfinancieringen aan. Voor enkele gelukkigen bracht hun lening met variabel woonkrediet zelfs geld op.

Volgens stemmen vanuit de woningmarkt is het keerpunt nu wel een feit. Zowel bij KBC als Argenta klommen de rentevoeten al lichtjes. Ook bij Belfius en ING België zouden de tarieven onlangs gestegen zijn. Bij BNP Paribas Fortis blijven de rentes voorlopig onaangeroerd. Verwacht wordt wel dat de andere banken straks ook hun cijfers naar boven toe bijstellen.

Hoger risico

Als oorzaak van de stijgende rente kijken de banken naar de hogere rente op de kapitaalmarkt. Volgens KBC is het ook heel wat duurder geworden om het risico van woonkredieten met vaste termijn, over 15 tot 20 jaar, in te dekken. Het lijkt er dus voorlopig op dat de bodemtarieven stilletjes aan verleden tijd zijn.

Bron: De Standaard

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/klimmen-de-woonrentes-definitief-omhoog/