livios logo

Klopta? Is Gewaarborgd Wonen hetzelfde als Gewaarborgd Inkomen?

De term 'Gewaarborgd Wonen' zal bij veel (ver)bouwers hopelijk een belletje doen rinkelen. Met deze gratis verzekering komt de Vlaamse overheid tussen bij de aflossingen van je hypothecaire lening als je je job verliest of arbeidsongeschikt wordt. Maar er bestaat ook zoiets als 'Gewaarborgd Inkomen'. Is er een verschil? En zo ja, waar zit 'm dat verschil precies?

Gewaarborgd Wonen

Geld krediet sparen bank

Gewaarborgd Wonen is een initiatief van de Vlaamse Overheid.

Foto BNP Paribas Fortis
  

Home Invest Plan

Het beschermt (ver)bouwers en kopers met een lening bij jobverlies of werkonbekwaamheid.

Foto BNP Paribas Fortis
  

geld lenen bank fortis

Grote troef: Gewaarborgd Wonen is volledig gratis.

Foto Thuis in geldzaken
  

Fortis infoessie bis

Gewaarbogd Inkomen dekt je in tegen inkomensverlies.

Foto BNP Paribas Fortis
  

Geld krediet sparen bank

"Als je Gewaarborgd Wonen afloopt automatisch overstappen naar Gewaarborgd Inkomen? Zeker niet voor iedereen het geval. Informeer je bij je bank", aldus Alain Defranc.

Foto BNP Paribas Fortis
  

Bouwen, kopen en/of renoveren staat zo goed als altijd gelijk aan lenen. Lenen brengt op zijn beurt maandelijkse afbetalingen met zich mee. Maar wat als je je job kwijtraakt of arbeidsongeschikt wordt? Hoe moet het dan verder met je lening? Daarom lanceerde de Vlaamse overheid het Gewaarborgd Wonen. Deze verzekering waarborgt in die vorige gevallen gedurende tien jaar hulp bij het aflossen van de lening. Let op: dit gebeurt voor maximaal drie jaar aan één stuk. Grote troef is dat deze verzekering volledig gratis is. Een beetje papierwerk volstaat om een aanvraag in te dienen.

Voor wie?

Voor bijna iedereen die bouwt, koopt (en verbouwt) en daarvoor een lening aangaat van minstens 50.000 euro. Voor enkel renovatiewerken volstaat een lening van 25.000 euro. We hanteren hier 'voor bijna iedereen' heel bewust omdat er nog enkele kleine randvoorwaardes zijn. Aangezien deze soms veranderen, neem je best een kijkje op de website van Wonen-Vlaanderen voor de laatste stand van zaken. "Zo zijn er voor bouwvergunningen na 1 januari 2012 bijvoorbeeld geen inkomensgrenzen meer verbonden aan Gewaarborgd Wonen", klinkt het bij Wonen-Vlaanderen.

In de praktijk?

De concrete maandelijkse tegemoetkoming is afhankelijk van het geleden inkomensverlies en de maandelijkse afbetalingen zelf. "Het bedrag verschilt van persoon tot persoon. Wat verdiende je voor je werkloos werd en wat is het vervangingsinkomen? Wij baseren ons op wat je moest afbetalen en wat je aan inkomen verliest. Wat wel voor iedereen gelijk is: de maximum tegemoetkoming is 500-600 euro."

Hoe en wanneer aanvragen?

Via het aanvraagformulier op Wonen-Vlaanderen. Regel dit zo snel mogelijk nadat je je lening hebt afgesloten. Want er mag maximaal één jaar verstreken zijn tussen een eerste kapitaalsopname en het indienen van de aanvraag. 'Kapitaalsopname' is hier de datum waarop je bank (een deel van het) geleende kapitaal vrijgeeft.

Gewaarborgd Inkomen

Gewaarborgd Wonen en Gewaarborgd Inkomen zijn allebei verzekeringsproducten. Maar dat is zowat de enige overeenkomst. Een verzekering Gewaarborgd Inkomen waarborgt de uitkering van een maandelijkse rente bij arbeidsongeschiktheid als gevolg van een ongeval of ziekte. Ze is niet gratis, komt niet tussen bij jobverlies, er is geen noodzakelijke link met een hypothecaire lening en staat volledig los van het aanbod van de overheid.
Een verzekering in de klassieke betekenis van het woord dus: tegen een bepaalde premie en voor een bepaalde periode dek je je in tegen een bepaald en duidelijk omschreven risico.

Voor wie?

"Deze verzekering moet je bekijken als een aanvulling op de wettelijke uitkeringen vanuit de sociale zekerheid", legt Alain Defranc van BNP Paribas Fortis uit. "Loontrekkenden zoals arbeiders en bedienden hebben via de sociale zekerheid op dat gebied al een buffer. In hun geval kan het enkel interessant zijn bij de wat hogere inkomens."
"Bij zelfstandigen en vrije beroepen ligt dat anders. Gewaarborgd Inkomen is voor hen bijna een must. En hun beslissing om zo'n verzekering af te sluiten, kan natuurlijk te maken hebben met een hypothecair krediet, een andere investering of de zorg voor de continuïteit van hun vennootschap. Maar het draait hier in de eerste plaats om een maandelijks, vervangend inkomen."

Substituut voor Gewaarborgd Wonen?

Gewaarborgd Wonen valt na tien jaar weg. Is het dan het moment om sowieso over te stappen naar het Gewaarborgd Inkomen? "Dat hangt af van enkele factoren en is dus zeker niet voor iedereen het geval", verduidelijkt Defranc. "Je bank of je verzekeringsmakelaar kan je zeker informeren of deze overstap iets voor jou is en welke formule voor jou dan het meest interessant is: welk bedrag, welke looptijd ... "

Hoe en wanneer aanvragen?

Wanneer je wilt en bij een bank of verzekeringsmakelaar naar keuze. Zoals altijd: vergelijk verschillende voorstellen en ga niet over één nacht ijs.

Conclusie?

Da klopt nie. Gewaarborgd Wonen en Gewaarborgd Inkomen zijn verzekeringen die - onder bepaalde voorwaarden - een inkomensverlies gedeeltelijk kunnen compenseren. Maar daar stopt de vergelijking.
Gewaarborgd Wonen is een initiatief van de overheid voor (ver)bouwers en kopers, is gekoppeld aan je hypothecair krediet, heeft vaste voorwaarden, een vaste looptijd van tien jaar en is volledig gratis.
Gewaarborgd Inkomen is er vooral voor zelfstandigen, vrije beroepers en loontrekkenden met hogere inkomens. Deze verzekering zorgt voor een aanvullend inkomen ingeval van arbeidsongeschiktheid door ziekte of ongeval. De precieze invulling bepaal je zelf.

 Gewaarborgd WonenGewaarborgd Inkomen
Van wie? Vlaamse overheid Product van verzekeringsmaatschappij, aangeboden door banken en verzekeringsmakelaars.
Voor wie? (Ver)bouwers en kopers Zelfstandigen, vrije beroepers en loontrekkenden
Wat? Komt financieel tussen in lening bij jobverlies/werkonbekwaamheid Aanvullend inkomen bij arbeidsongeschiktheid door ziekte of ongeval.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/klopta-is-gewaarborgd-wonen-hetzelfde-als-gewaarborgd-inkomen/