livios logo

Klopta? Met een verdieping bouwen is goedkoper?

Foto Matisco - MBCS
  

Je bezit een stuk bouwgrond waar je graag op wilt bouwen. Toch denk je al aan je oude dag en dan lijkt een woning op het gelijkvloers, zonder al die trappen, wel erg interessant. Maar het schijnt dat dergelijke bungalowwoningen eigenlijk duurder zijn om te bouwen dan een woning met een verdieping, uitgaande van dezelfde woonoppervlakte. Klopta? Is een verdieping goedkoper?

Architect Jos Smeets maakt duidelijk dat compact bouwen gelijk staat aan goedkoper bouwen. Een woning met verdieping is dus altijd goedkoper. De woning met verdieping wordt immers gerealiseerd op een kleinere oppervlakte van funderingen en vraagt minder dakoppervlakte.

Ook het buitenoppervlak van een woning is relatief duur en beperk je dus best zoveel mogelijk. Bovendien heb je minder warmteverlies en een zuiniger verbruik met minder buitenoppervlakte en compact bouwen.

Een voordeel van een bungalowwoning is dat de knieën gespaard blijven doordat je geen trappen moet doen. Maar bij een verdiepingswoning vind je later wel een ruimte (bijvoorbeeld de garage) om een slaapkamer van te maken. Of je installeert een simpele traplift als het nodig blijkt.

Met de stijgende grond- en woningprijzen kan het ook interessant zijn om de woning zo te voorzien dat er later op een eenvoudige manier een tweegezinswoning van gemaakt kan worden. Dit is op de meeste percelen toegelaten.

Conclusie: da klopt. Een woning met een verdieping is goedkoper dan eenzelfde woonoppervlakte zonder verdieping.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/klopta-met-een-verdieping-bouwen-is-goedkoper/