livios logo

Kost nieuwbouw: ruwbouw versus afwerking

Hoe verhouden de kosten voor ruwbouw en afwerking zich? Wat zijn de belangrijkste prijsbepalers van een traditionele bouw? En waar liggen de besparingsmogelijkheden? We vroegen het aan Stefan Hallez (Blavier), Jack Berben (Verelst Woningbouw en Renovatie) en Thierry Aerts (Bostoen).

Ruwbouw versus afwerking

Je nieuwbouw bestaat uit twee delen: de ruwbouw en de afwerking. De ruwbouw begint bij de grondwerken en eindigt als je woning water- en winddicht is. De afwerking is alles aan de binnenkant van je woning. Van de technieken tot het laatste likje verf.

CoutsConstruction


  

50/50

Ruwbouw en afwerking zijn elk goed voor ongeveer 50 % van de bouwkost. "Bouwheren denken vaak dat de ruwbouw duurder is. Maar in de praktijk liggen ruwbouw en afwerking dicht bij elkaar", zegt Jack Berben van Verelst Woningbouw en Renovatie.

60/40

Stefan Hallez van sleutel-op-de-deurbouwer Blavier bevestigt. Maar hij merkt op dat bij projecten met een basic afwerking de ruwbouwkost kan oplopen tot twee derde van de totaalprijs. Aluminium raamprofielen, extra isolatie of driedubbel glas betekenen een hogere ruwbouwfactuur.

70/30

Hoe meer je dus investeert in je bouwschil, hoe duurder de ruwbouw in verhouding. Da's logisch. Het luchtdicht afwerken vergt extra materiaal- en arbeidskosten. Ook extra isolatie heeft zijn prijs. Uit enkele projecten van bouwbedrijf Bostoen - met een constructieprijs tussen 185.000 en 215.000 euro - blijkt dat bij een doorgedreven geïsoleerde woning dat aandeel kan oplopen tot bijna 70 %.

Ruwbouw: de 4 kostenbepalers

KostenNieuwbouw 2


  

Maar wat zijn de prijsbepalers voor je ruwbouw? Berben, Hallez en Aerts schuiven vier doorslaggevende variabelen naar voren:

bouwgrond grond kavel

De draagkracht van je bouwgrond heeft een rechtstreekse impact op het kostenplaatje.

Foto Blavier
  

Bostoen passiefhuis

Hoe meer vierkante meters, hoe meer werkuren en bouwmaterialen. En hoe hoger je eindfactuur.

Foto Bostoen
  

Bostoen passiefhuis

Aerts: "Bij ons zijn de raampartijen gemiddeld twee keer duurder dan de gewone muuropbouw."

Foto Bostoen
  

dakpannen dakraam Woningbouw Verelst

Weeg de prijs van je bouwmaterialen af tegen je totaalbudget.


  

  1. Draagkracht van de ondergrond: bepalend voor de fundering.
  2. Oppervlakte: hoeveel vierkante meter woning wil je?
  3. Hoeveelheid glas: wil je grote raampartijen?
  4. Materiaalkeuze: bakstenen, dakpannen ...

We bekijken deze vier elementen in detail.

1. Draagkracht van de ondergrond

"Als je bouwgrond niet draagkrachtig genoeg is, heeft dat een aanzienlijke impact op de funderingskosten", weet Berben van Verelst. "Meestal volstaat een traditionele sleuffundering", zegt Aerts van Bostoen. "In het ergste geval is een paalfundering nodig." Vermijd onvoorziene kosten met een grondsondering.

Berben: "Ligt je grond in overstromingsgebied? Dat drijft het kostenplaatje op. Omdat we dan speciale maatregelen treffen voor je kelder." Hoe vermijd je dit risico? Door het O-peil te checken.

2. Oppervlakte van je woning

Ook de oppervlakte heeft een grote invloed op de kostprijs. Meer vierkante meters betekenen meer werkuren. En meer bouwmaterialen.  "Vooral de oppervlakte van de funderingsvloerplaat weegt zwaar door", zegt Aerts.

Kleiner bouwen dus, als je wil besparen. "Die trend is de laatste jaren volop aan de gang”, stelt Berben. "Bij ons is een gemiddelde woning zeven meter breed en tien lang. Met één verdieping onder het dak."

3. Hoeveelheid glas

Eenvoudig gesteld: hoe meer glas, hoe hoger de kostprijs. "Niet alleen de materiaalkosten voor de beglazing nemen toe. Je hebt ook zwaardere en dus duurdere profielen nodig", vertelt Berben. "Bovendien boet je in aan energetisch comfort. Glas isoleert minder goed dan een gewone muuropbouw én je loopt een hoger risico op oververhitting in de zomer."

Aerts geeft een concreet voorbeeld. "Bij ons zijn de raampartijen gemiddeld twee keer duurder dan de gewone muuropbouw. En naast de negatieve invloed van slecht georiënteerde ramen op de energieprestaties, is het ook moeilijker en duurder om raamopeningen luchtdicht af te werken."

Een budgettip van Aerts: "Vermijd raamopeningen groter dan drie meter. Ook schuiframen vallen duurder uit. Tot zelfs twee keer duurder dan draaikipramen."

4. Materiaalkeuze

Ook de materialen beïnvloeden de totaalkost. Aerts wijst op drie prijsbepalers:

  1. Gevelstenen: "Een traditionele gevelsteen van 25€/m², met een voeg van één centimeter en gemetseld in halfsteensverband, is goedkoper dan andere afwerkingen. Lijm of dunbedmortel is duurder. Je hebt meer stenen nodig per vierkante meter. Ook wildverband is duurder, want arbeidsintensiever."
  2. Buitenschrijnwerk: "Pvc blijft goedkoper dan hout of aluminium. Voor de allerhoogste isolatiewaardes is aluminium zo’n 30 % duurder dan pvc."
  3. Dakpannen: "Betonpannen zijn het goedkoopst, tegelpannen kosten het meest."

Afwerking: oneindig aantal kostenbepalers

Over naar die andere grote kostenpost: de afwerking. Hier vinden we de grootste variatie. Zowel de graad van afwerking als de keuze van de technieken bepaalt mee de totaalkost. Het is dan ook onbegonnen werk om een volledig beeld te schetsen van alle mogelijke kostenbepalers. Toch geven we je enkele aandachtspunten mee.

Afwerkingsgraad

Hallez: "Je kan echt alle kanten uit: meer of minder stopcontacten. Eenvoudige tegels of natuursteen." Berben benadrukt dat vooral de vloerafwerking een grote financiële impact kan hebben. "Grote tegels, bijvoorbeeld, zijn niet alleen duurder in aankoop, maar ook in plaatsing."

Technieken

Hallez: "Een klassieke condensatieketel of een warmtepomp? Meteen een heel verschil! Berben: "De invloed van de technieken op het bouwbudget is onder invloed van de EPB-regelgeving sterk gestegen. En zal alleen maar stijgen. Hoewel je niet onmiddellijk hoeft te investeren. Met een compact ontwerp als basis, kan je ook in de toekomst aan de BEN-eisen voldoen door achteraf technieken te integreren", besluit Berben.

Nog niet uitgecijferd?

Meer weten over het prijskaartje van jouw toekomstige nieuwbouw? Onze rubriek Budget maakt je wegwijs.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/kost-nieuwbouw-ruwbouw-versus-afwerking/