livios logo

Kosten duurzaam bouwen overschat

Duurzaam bouwen begint met een goede inplanting van de woning: zelfs in de winter kan de zon tot 60 van de nodige energie leveren.

Foto Harol België NV
  

Jeroen Dries van Steunpunt Duurzaam Bouwen Limburg: "De kosten zullen initieel hoger liggen, maar op termijn is duurzaam bouwen rendabel."

Foto Livios
  

De kosten van duurzaam bouwen worden zwaar overschat. Dat blijkt uit een studie van de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) bij 1.400 professionelen uit de bouw- en vastgoedsector.

De ondervraagden schatten een duurzaam gebouw 17 procent duurder in. Terwijl in werkelijkheid de prijs van een ‘groene’ woning gemiddeld maar 5 procent hoger ligt dan die van een niet-duurzaam gebouw.

Foliekes

Jeroen Dries, inhoudelijk adviseur bij het Steunpunt Duurzaam Bouwen Limburg, wijt de misperceptie rond de kosten van duurzaam bouwen aan de associatie met foliekes als fotovoltaïsche panelen en zonneboilers. “Natuurlijk zijn dergelijke technologieën nuttig”, vindt Dries. “Maar mensen moeten beseffen dat duurzaam bouwen begint bij een goede inplanting van de woning, een compact ontwerp en afdoende isolatie.”

E60

De adviseur heeft bovendien zijn twijfels over de studie, die werd geleid door de bedrijven Lafarge en United Technologies. “Uit een onderzoek van de KUL blijkt dat het financieel interessanter is om naar een E-peil van 60 te streven, dan enkel aan het bij wet verplichte E100 te voldoen. De kosten zullen initieel hoger liggen, maar op termijn is duurzaam bouwen rendabel.”
Maar wat met die misperceptie? “Het is aan de professionals uit de sector om misvattingen op te helderen”, zegt Dries. “Voor de leek is het huidige informatieaanbod zo groot, dat het moeilijk wordt om alles te kaderen. Architecten en aannemers hebben op dat vlak een belangrijke voorlichtende rol te vervullen.”

Lees ook dit artikel over bio-ecologisch en duurzaam bouwen.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/kosten-duurzaam-bouwen-overschat/