livios logo

Lenen voor de volle pot straks weer gemakkelijker?

Als het van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Confederatie Bouw afhangt, starten we binnenkort met een nieuwe vorm van woonleningen: een verzekering of waarborg op de eigen inbreng.

Veel mensen - vooral jonge koppels - krijgen het moeilijker om een eigen woning aan te kopen.

Foto Assuralia
  

Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, wil niet alleen de leningen, maar ook de fiscaliteit herbekijken.

Foto BNP Paribas Fortis
  

Minder risico

Om het risico’s voor banken te beperken – leningen zijn nog altijd enorm goedkoop -  is een eigen inbreng namelijk alsmaar belangrijker. Als het van de Nationale Bank afhangt, staan toekomstige woningeigenaars straks zelfs in voor 20 % van het totale bedrag van de woning.

Een enorme brok, die heel wat solvabele mensen maar met een krap spaarpotje buitenspel zet met het oog op een nieuwe woning. Een verzekering of waarborg moet het risico voor de banken beperken en geïnteresseerden meer kans op een eigen woning geven. Een lening van 100 % van het totale bedrag wordt zo namelijk weer mogelijk op grotere schaal.

Het voorstel komt er nadat Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) samen heeft gezeten met verzekeringsmaatschappijen en banken. De Nationale Bank moet nu beslissen of het idee levensvatbaar is. Zij moeten waken over de goede gang van zaken op de vastgoedmarkt.

Koppelen aan energiebesparende ingrepen

“Vooral jonge gezin aan het begin van hun carrière hebben hoe langer hoe meer moeite om een woonlening af te sluiten”, klinkt het bij Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. Dankzij zo’n verzekering verwachten ze dat per jaar zo’n 2.000 extra gezinnen kunnen bouwen.

Bovendien wil de Confederatie deze verzekering of waarborg ook koppelen aan verplichte ingrijpende energetische werken. "Die zullen leiden tot een lagere energiefactuur (...) en de prijs-kwaliteitverhouding van de woningen in Vlaanderen zal aanzienlijk verbeteren."

Van Overtveldt: "Ook fiscaliteit bekijken"

"Maar de schulden blijven stijgen, de vastgoedprijzen blijven opwaarts gaan", zegt gouverneur Jan Smets van de Nationale Bank. Extra voorzichtigheid is dus geboden, klinkt het. Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), begrijpt de zorgen van de Nationale Bank en wil ook meer doen om te voorkomen dat mensen in de schulden geraken.

Volgens hem is het tijd voor een globale aanpak van de vastgoedmarkt. Naast de financiering van een woning, is ook de fiscaliteit een hot item om dringend op te pikken.

Bron: De Standaard, Vlaamse Confederatie Bouw

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/lenen-voor-de-volle-pot-straks-weer-gemakkelijker/