livios logo

L’Espoir: uniek wooncomplex in Molenbeek

Kansarme families bouwen passiefhuis

In 2007 lanceert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de projectoproep ‘Voorbeeldgebouwen, energie en ecoconstructie’. Drie jaar later zijn de eerste voorbeeldprojecten ingehuldigd. Eén daarvan is l’Espoir in Molenbeek.


  

Sinds juli 2010 doen 75 Brusselaars de spreuk ‘Hoop doet leven’ alle eer aan. Gedurende meer dan vijf jaar hebben enkele kansarme families hun eigen project op poten gezet en uitgewerkt, met de steun van vluchtelingenorganisatie CIRE en buurtcentrum Bonnevie. Dankzij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Woningfonds is ‘L’Espoir’ een Voorbeeldgebouw waarvan de jaarlijkse verwarmingsfactuur evenveel kost als … een groot boeket bloemen.

Eerste passieve houtskeletbouw in Brussel

Het complex ligt in een wijk van Sint-Jans-Molenbeek. Een van de grote problemen daar is volgens Geert De Pauw, medewerker van buurtcentrum Bonnevie, het tekort aan sociale of betaalbare woningen. De aanhoudende vraag naar woningen en het gunstig subsidieklimaat maakten het project mogelijk. Dit complex is het eerste gebouw voor collectieve huisvesting met een passief houtskelet in Brussel, bestemd voor kansarme gezinnen.

Brussels minister van Leefmilieu en Energie Evelyne Huytebroeck is aanwezig bij de inhuldiging van L'Espoir.


  

Wat de materiaalkeuze betreft, ging de voorkeur naar ecologische producten: massief hout uit Wallonië, ingeblazen cellulose, linoleum … Bijzondere aandacht is ook besteed aan de akoestische prestaties van het gebouw. Daarnaast zijn de duplexwoningen op de gelijkvloerse verdieping toegankelijk gemaakt voor personen met een beperkte mobiliteit. De zonnecollectoren op het groendak zorgen voor warm water voor douche en bad. Het gebouw voldoet aan de passiefhuisstandaard. Hiermee ligt het verbruik voor verwarming tien keer lager dan in een klassieke woning.

Menselijk avontuur

‘L’Espoir’ is ook een menselijk avontuur dat start in 2004. Op initiatief van Bonnevie en CIRE verenigen grote, kansarme gezinnen die een woning zoeken zich. Ze richten in 2006 een organisatie op en werken hun project uit. Het Woningfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest koopt als bouwmeester zeer voordelig een terrein aan in Molenbeek. Architect van dienst is het bureau Carnoy-Crayon.

Uniek aan L’Espoir is dat de bewoners zelf de handen uit de mouwen hebben gestoken. Al snel bleek een eigen woning voor elk gezin financieel niet haalbaar. Vandaar de keuze voor duplexen. Omdat de gezinnen zich in het verleden blauw betaalden aan stookkosten, was de keuze voor een passieve bouwmethode al snel gemaakt. Pluspunt van deze bouwmethode is ook het aanbod aan energiepremies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het passiefhuiscertificaat levert daarnaast een bijkomende subsidie van bijna 150.000 euro op.

L'Espoir huisvest vandaag 14 gezinnen. Ze beschikken elk over een eigen duplex en betaalden hiervoor tussen de 148.000 en 203.000 euro. Gedurende dertig jaar betalen ze hun lening aan twee procent stapsgewijs terug aan het Woningfonds. Maandelijks betekent dat iets minder dan 700 euro.

Lees hier meer over de Voorbeeldgebouwen. L’Espoir’ heeft ook een eigen blog: www.espoirmolenbeek.blogspot.com.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/lespoir-uniek-wooncomplex-in-molenbeek/