livios logo

Mama- en papalening is een feit

Vanaf 1 september wordt het opknappen van een woning opnieuw fiscaal interessanter. Met de mama- en papalening of Vlaamse renovatieovereenkomst kunnen ouders en familieleden hun kinderen een financieel duwtje in de rug geven bij de renovatie van hun woning.

Mama- en papalening

Foto Livios
  

Ouders of familieleden die hun kinderen, neven of nichten een financieel duwtje in de rug geven bij de renovatie van hun woning, zullen daarmee een belastingvoordeel doen. Dat is een van de meest opvallende maatregelen uit het grond- en pandendecreet dat vanaf 1 september in werking treedt. Deze maatregel moet wonen beter betaalbaar maken en het aandeel aan verwaarloosde of verkrotte woningen laten dalen.

De Vlaamse regering legt uit dat deze maatregel niet beperkt blijft tot ouders. Iedereen die geld wil lenen aan familieleden of vrienden die een woning aan het renoveren zijn, mag van dit belastingvoordeel genieten. Een voorwaarde voor dit fiscaal voordeel is dat het om een woning moet gaan die gecategoriseerd is als een krotwoning. Verder mag de lening maximum 25.000 euro bedragen. Op premielinker van Livios vind je meer over de voorwaarden.

Diegenen die geld lenen kunnen acht jaar lang 2,5 % (650 euro) van hun inkomsten aftrekken. Ook de bouwheer zelf krijgt een fiscaal voordeel tot 4.500 euro voor het opknappen van een krotwoning.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/mama-en-papalening-is-een-feit/