livios logo

Materialencrisis geeft (ver)bouwers kopzorgen

Ben je momenteel aan het (ver)bouwen of heb je op korte termijn (ver)bouwplannen? Dan is de kans groot dat de goede en tijdige oplevering van je project in het gedrang komt. Want de coronacrisis lijkt nog maar net geweken in de bouwsector en er dreigt al een nieuwe crisis. Deze keer gaat het om een materialencrisis die wordt veroorzaakt door leveringsproblemen en ongeziene prijsverhogingen.

Nieuwe uitdagingen

Net nu de orderboekjes van de bouwbedrijven weer goed gevuld raken en de coronacrisis snel verteerd lijkt, wordt de bouwsector met twee nieuwe uitdagingen geconfronteerd. Enerzijds zien aannemers prijsstijgingen van 15 tot 50%, anderzijds hebben acht op de tien bouwfirma’s te maken met bevoorradingsproblemen van twee tot vier weken. Wanneer je je nu dus in het (ver)bouwavontuur stort, is de kans groot dat je project vertraging oploopt en de eindfactuur hoger is dan voorzien.

Prijsstijgingen

Dat de prijs van bouwmaterialen stijgt, is een jaarlijks terugkomend fenomeen. Meestal blijft de stijging beperkt tot 5 à 15%. Sinds eind 2020 zijn de prijzen van (ver)bouwmaterialen zoals staal, hout en isolatie echter tot 30% gestegen. Recent onderzoek van de Confederatie Bouw toont zelfs aan dat 10% van de bouwbedrijven nu spreekt van prijsstijgingen van 50% en meer. Vier op de tien verwacht bovendien verdere prijsverhogingen van 15% en meer in de volgende drie maanden. Bij lopende contracten zijn die prijsverhogingen in 63% van de gevallen voor rekening van de bouwbedrijven, maar de kans is groot dat de bouwsector bij nieuwe contracten met een dagprijs zal werken of een herzieningsclausule voor onvoorziene omstandigheden invoert.

geld huis huizeng

10% van de bouwbedrijven spreekt momenteel van prijsstijgingen van 50% en meer.


© Getty Images  

werf nieuwbouw kraan bouwkraan

De huidige leveringsproblemen zorgen voor vertragingen bij 54% van de bouwbedrijven.


© Getty Images  

Grondstoffentekort

De grootste oorzaak van de forse prijsstijgingen is het tekort aan grondstoffen, wat dan weer een gevolg is van de coronapandemie. De schaarste aan grondstoffen in combinatie met een groeiende vraag en een gebrek aan transportmiddelen drijft de prijs de hoogte in. Bovendien zorgt het grondstoffentekort ook voor onderbrekingen in de toeleveringsketen. Bestaande voorraden geraken uitgeput en op nieuwe leveringen is het nu vaak twee tot vier weken wachten.

Vertragingen bouwwerken

De bevoorradingsproblemen zijn momenteel merkbaar in 78% van de bouwondernemingen. Bij 61% gaat het om een extra levertijd van twee weken, maar 31% heeft zelfs te kampen met een bevoorradingsvertraging van vier weken en meer. Bovendien verwacht 58% extra levertermijnen van twee weken in de komende drie maanden. De huidige leveringsproblemen zorgen nu al voor vertragingen bij 54% van de bouwbedrijven. Ook de (ver)bouwers zien de bui hangen, want in 6% van de gevallen stelt de klant het project uit en in 4% van de situaties gaat het zelfs over een annulering.

Tijdelijk fenomeen?

Natuurlijk hopen we met z’n allen dat de prijzen weer zullen dalen en de bevoorradingsproblemen verdwijnen, maar of en wanneer dat zal gebeuren is momenteel nog onduidelijk. Professor logistiek Roel Gevaers (UAntwerpen) verwacht niet meteen een snelle stabilisatie van het onevenwicht tussen vraag en aanbod. “De disruptie van de wereldwijde handel en transport zal makkelijk tot eind 2022 duren en een deel van de prijsstijgingen is zeker permanent.”

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/materialencrisis-geeft-ver-bouwers-kopzorgen/