livios logo

"Meer financiële steun bij aanvang (ver)bouwwerken"

De impact van de economische crisis, de steeds strengere bouwregelgeving, de onzekerheid over fiscale voordelen en de duurdere bouwgronden zorgen voor toenemende onrust en onzekerheid bij Belgen die een eigen woning willen. Dat is de conclusie van een enquête van Woningen Blavier en het studiebureau iVox bij 500 Belgen met plannen om te bouwen, verbouwen of een woning te kopen. Wij lichten enkele opmerkelijke cijfers en vaststellingen uit hun rapport.

Afstel en zelfs uitstel

4 % zegt hun (ver)bouwintenties af te blazen omdat het economisch onzekere tijden zijn.

Foto Blavier
  

"Wij pleiten voor sterkere steunmaatregelen bij aanvang van de bouwwerken in plaats van deze te spreiden over de tijd, alsook een eenvoudigere en meer coherente regelgeving", aldus Louis Amory.

Foto Blavier
  

Slechts 12 % van de respondenten blijkt bereid om te investeren in energieopwekkende technieken zoals warmtepompen en zonnepanelen.

Foto Verisol
  

De economische crisis heeft volgens de enquête een duidelijke impact op de bouwintenties en -mogelijkheden. Deze onrust vertaalt zich in het uitstellen (31 %) of het spreiden van de bouwwerken over een langere periode (47 %). 4 % zegt het project te annuleren.

Budget ontoereikend

70 % van de Belgen die een woning of appartement wil kopen en 60 % van de mensen die wil bouwen, heeft een budget van minder dan 250.000 euro, exlusief de kosten van de bouwgrond. "Gezien de hoge bouwgrondprijzen en de aanzienlijke investeringen die wettelijk verplicht worden op gebied van energie-efficiëntie, lijkt het maximum potentieel van de Belgen om een eigen woning aan te schaffen wel bereikt", aldus Louis Amory, gedelegeerd bestuurder van Woningen Blavier.

Meer premies, lagere BTW

Om wonen betaalbaar te houden, vraagt 3 op 4 van de ondervraagden nieuwe maatregelen. 58 % van de ondervraagden vraagt een verlaging van de BTW naar 6 %. 42 % vraagt meer premies voor energiezuinig bouwen of verbouwen. En 1 op 3 tenslotte pleit voor sociale tarieven voor een hypothecaire lening.

"Maatregelen bij aanvang werken"

"Zonder afbreuk te doen aan de steeds hogere energienormen, moet de sector, maar vooral ook de overheid ernaar streven om een eigen woning weer betaalbaar te maken voor elke Belg. Woningen Blavier pleit voor sterkere steunmaatregelen bij aanvang van de bouwwerken in plaats van deze te spreiden over de tijd, alsook een eenvoudigere en meer coherente regelgeving. Dit zal onze sector en dus de tewerkstelling ten goede komen en bouwen toegankelijk houden voor iedereen," besluit Amory.

Hernieuwbare energie

Investeren in doorgedreven vormen van energieprestatie, zoals passiefbouw, kan volgens de enquête nog niet op veel bijval rekenen. Zo is slechts 12 % van de respondenten bereid om te investeren in energieopwekkende technieken zoals warmtepompen en zonnepanelen. Dit terwijl de recente wetgeving verplicht om tegen 2014 alle nieuwbouwprojecten van energie-opwekkende technieken te voorzien.

"Niet blind staren op passief"

"Extra isoleren van de woning is zeer effectief op voorwaarde dat de investering in verhouding staat tot het resultaat. Voor een woning moet de balans gevonden worden tussen een goede isolatie en de juiste technieken. Het is dan ook efficiënter om naar nulenergie woningen te streven zonder zich blind te staren op het passiefprincipe", besluit Louis Amory.

Bron: "1 op 3 Belgen stelt bouw- of verbouwproject uit door crisis" van Woningen Blavier en iVox.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/meer-financiele-steun-bij-aanvang-ver-bouwwerken/