livios logo

Minder belastingen in 2005 door energiebesparingen

Foto Livios
  

Foto Livios
  

Wie in 2005 energiebesparende maatregelen neemt bij een nieuwbouw of renovatie, moet minder belastingen betalen. Daarmee zet de federale overheid de trend van de vorige jaren verder. Ook de netbeheerders schenken in 2005 premies voor een aantal energiebesparende investeringen.

Vanaf 2005 gelden een aantal nieuwe regels in de wetgeving op de belastingvermindering voor energiebesparende investeringen:

  • Alle energiebesparende investeringen kunnen voor 40 % worden afgetrokken. Er is dus geen onderscheid meer tussen investeringen die voor 15 % aftrekbaar zijn en investeringen die voor 40 % aftrekbaar zijn. Concreet betekent dit dat je bij de vervanging van een stookketel, de plaatsing van een zonneboiler en de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen een fiscaal voordeel van 40 % in plaats van 15 % kan genieten.
  • Bij de gehele of gedeeltelijke vernieuwing van een woning verhoogt de maximumaftrek naar 730 euro. In geval van bouw of verwerving in nieuwe staat van de woning blijft de maximumaftrek wel beperkt tot 610 euro.
  • Bij de gehele of gedeeltelijke vernieuwing van een woning verhoogt de maximumaftrek naar 730 euro. In geval van bouw of verwerving in nieuwe staat van de woning blijft de maximumaftrek wel beperkt tot 610 euro.

Minder premies

Ook de netbeheerders kennen premies toe voor een aantal energiebesparende investeringen, weliswaar minder dan in 2004.

Zo schrappen heel wat netbeheerders hun premie van 10 euro bij de vervanging van enkel glas door superisolerende beglazing. Anderen netbeheerders schrappen dan weer de premie voor warmtepompen of condensatieketels.

De belangrijke premie voor dakisolatie blijft wel behouden in 2005.

Domotica

Er is ook een nieuwe premie bijgekomen voor domotica met een rationeel energiegebruik. Dit domoticasysteem moet minstens de volgende 3 functies bevatten:

  • 'Alles-uit'-toets: deze toets, ingesteld bij het slapengaan of bij het verlaten van de woning, schakelt alle verbruikers automatisch uit, ook de sluipverbruikers. De verwarming wordt ingesteld op nachtverlaging.
  • 'Multizoneverwarming': per zone moet een thermostaat of temperatuursensor worden geplaatst. Zo kan de verwarming in elke zone op het juiste moment op de gewenste temperatuur worden ingesteld.
  • 'Stand-byregime': een derde temperatuurregime moet worden voorzien tussen het dagregime en de nachtverlaging. De installatie moet bovendien worden geplaatst door een installateur met het kwaliteitslabel 'Domotica'.

Op de website www.energiesparen.be vind je een overzicht van alle nieuwe energiepremies voor 2005. Best neem je, voor de investering, contact op met je netbeheerder voor de hoogte van de premie en de precieze voorwaarden.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/minder-belastingen-in-2005-door-energiebesparingen/