livios logo

Minder leningaanvragen, meer weigeringen

De rente op woningkredieten stond nooit zo laag. Maar toch zakt het aantal leningaanvragen verder weg. Wij gaan op zoek naar mogelijke verklaringen voor die dip. Toch zijn we vooral benieuwd naar jouw mening: de toekomstige (ver)bouwer. Zijn er factoren waardoor jij je aankoop, renovatie of nieuwbouw uitstelt? En zo ja: zie jij een oplossing voor dat probleem?


  


  


  

Minder aanvragen, meer weigeringen

De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) legde de cijfers van het eerste trimester van dit jaar langs die van 2013. Het aantal leningaanvragen boert met 8,4 % achteruit. Ook de effectief verleende kredieten dalen: -11,3%. Een trend die zich al een hele tijd doorzet.

1. Strenge(re) banken

Banken stellen zich strenger op bij het toekennen van leningen. Van jou als (ver)bouwer verwachten ze bijvoorbeeld een grotere eigen inbreng. Al is 'eigen' een relatief begrip. Banken zijn ook niet meer zo happig op langere looptijden. Gevolg: steeds meer koppels kunnen minder lenen dan gepland of helemaal niet. 2013 was niet voor niets het recordjaar voor sociale leningen.

2. Strenge(re) energie-eisen

Sinds begin dit jaar zijn de EPB-eisen weer verstrengd. Uiteraard snoeit een energiezuinige woning in je maandelijkse facturen, maar aan extra isolatie en betere technieken hangt een prijskaartje. Het bouwbudget loopt dus op. Een vierkante meter nieuwbouw kost meer dan enkele jaren geleden.

3. Duurder/onbetaalbaar vastgoed

Ook fors duurder dan enkele jaren geleden: een lap grond. Niet alleen duurder, maar in sommige gemeentes gewoon onbetaalbaar. Ook al zijn er grote verschillen tussen de gemeentes: een bouwgrond neemt een steeds grotere hap uit het bouwbudget. En huizen en appartementen zijn er ook niet bepaald goedkoper op geworden.

4. Twijfels rond de woonbonus

Blijft-ie nu of blijft-ie nu niet? De woobonus is niet meer in Belgische handen, maar wordt een Vlaamse materie. Wat is de regering van plan? Zullen ze raken aan de lopende leningen? En hoe vullen ze de nieuwe woonbonus in? Wordt die beperkt in de tijd? Vragen die twijfels zaaien. Een onderzoek bij 500 (ver)bouwers toonden aan dat sommigen hun project daardoor uitstellen of net versneld uitvoeren.

5. 'De crisis'

Datzelfde onderzoek toont ook aan dat de algemene economische onzekerheid zijn impact heeft. In 2013 sleutelde 65 % van de Belgen aan de timing van hun (ver)bouw- of aankoopproject wegens 'de crisis'.

6. Jobonzekerheid

Die crisis heeft ook zijn gevolgen op de arbeidsmarkt. Jobonzekerheid. Ontslagen. Minder vaste contracten en meer interimopdrachten. Dat heeft al gevolgen op de huurmarkt. Die onzekerheid maakt het er ook niet makkelijker op om een lening te krijgen...

Heb jij de oplossing?

Verstoort of verstoorde één van bovenstaande boosdoeners ook jouw plannen? Laat het ons weten! En stel meteen een oplossing voor...

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/minder-leningaanvragen-meer-weigeringen/